S kard. Bertonem o aktuálních otázkách

19.7.2007 

Po jeho návštěvě u Sv.Otce v Dolomitech

Včerejší návštěva státního sekretáře kard. Bertoneho v papežově vile v Lorenzagu di Cadore vyústila v krátkou tiskovou konferenci v Pieve di Cadore, během níž kardinál odpověděl na otázky novinářů. Nejprve se pozastavil u otázky, jak papež tráví svůj pobyt:

Papež pracuje na druhém dílu knihy Ježíš z Nazareta, přemýšlí také o encyklice na sociální téma. Pracuje také na dalších věcech, protože papež je úplný vulkán kreativity, přemýšlí o již ohlášeném poselství pro 23. Světový den mládeže v Sydney a na srdci mu leží i další věci.

Kardinál pak odpověděl na otázku případů pedofilie, která se dotkla kněží z diecéze Los Angeles
Tento problém působí velkou bolest všem: představitelům církve i všem ostatním, i když se týká jen velmi malého počtu kněží. Církev je vážená instituce: z různých částí světa, včetně muslimských zemí přicházejí prezidenti a ministři, kteří oceňují činnost církve. Pro katolickou Církev, která má velké výchovně evangelizační poslání je tento fenomén něčím, co se naprosto nesrovnává s její totožností a posláním.

Ohledně reakcí na dopis Benedikta XVI. katolíkům v Číně pak kardinál Bertone hovořil o optimismu.
Oficiální odpověď zatím není, vláda studuje nebo alespoň doufáme, že studuje hlouběji text dopisu. Vím, že reakce čínského lidu, kněží a biskupů jsou pozitivní. Podle procedury oficiální čínské církve byl zvolen nový arcibiskup Pekingu. Nebyli jsme o tom ještě oficiálně informováni, ale obvykle je pak Apoštolský stolec žádán o schválení volby. Zvolená osoba je schopná a vhodná, což je dobré znamení. Papežův list se stává nástrojem reflexe, dialogu a posily.

Jedna z otázek se týkala také problematiky nedávno liberalizovaného užití tridentské liturgie podle misálu z roku 1962. Některým židovským kruhům se totiž nelíbí, že jedna z přímluv Velkopáteční liturgie církve prosí ?za obrácení Židů k Ježíši Kristu?, třebaže přívlastek o ?proradných? Židech, se už v misále z roku 1962 nevyskytuje. Kardinál Bertone k tomu řekl, že lze uvažovat o možnosti, aby se i ve Velkopáteční liturgii podle misálu z roku 1962 užívala jenom ta formulace přímluv za Židy, která je dána misálem Pavla VI. z roku 1969. Kardinál dále řekl, že tridentská liturgie přesto zůstává pokladem, který si zasluhuje úctu.

Zajímavou otázku položil vatikanista deníku La Repubblica, který se kardinála Bertoneho zeptal, zda si s papežem tyká. Kardinál Bertone řekl, že ?papež netyká nikomu, ale je mužem velké srdečnosti, laskavosti a nezměrné trpělivosti. Během mnoha společných let strávených na Kongregaci pro nauky víry ? řekl kard. Bertone ? jsem jej nikdy neviděl rozhořčeného. Všem vyká, i tomu nejposlednějšímu asistentovi, a projevuje respekt a pozornost každému názoru, ať jej vysloví kdokoli.?

Řekl mimo jiné během včerejší tiskové konference státní sekretář Svatého stolce kardinál Tarcisio Bertone.

Přeložil Milan GLaser

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.