Hladem umírá v Indii denně 6 000 dětí

28.7.2007 

Katolická církev v Indii zahajuje novou kampaň proti podvýživě ?Svoboda od hladu?. Ta má upozornit na vysoké procento indické populace, které nemá přístup k dostatku jídla. ?Je hanebné vidět děti umírat hladem, zatímco země připravuje oslavy svého diamantového výročí, 60 ti let nezávislosti. Někteří možná slaví ekonomický růst a úspěch, ale druzí nemají co jíst.Umrtí na podvýživu se neomezují jen na území venkova, ale týkají se i měst, například i Mumbaie.? :říká národní výkonný sekretář Komise pro spravedlnost, mír a rozvoj Konference katolických biskupů Indie, otec Nithia Sagayam. Paradox smrti hladem je podle něj tragičtější o to, že Indie má zásoby přebytečného obilí, které někdy bývají likvidovány. Například v červenci 2002 Indie ohlásila 63 miliónů tun přebytečných zásob.

Tato situace je důvodem pro ?Den spravedlnosti?, který následuje vždy v neděli po Dni nezávislosti, a kterým se Katolická církev v Indii snaží otřást svědomím křesťanů i nekřesťanů a připomenout základní právo na jídlo.
Hlad v Indii není hypotetickým problémem, ale něčím s čím se potýkají miliony lidí. Podle oficiálních průzkumů v období mezi prosincem 2005 a srpnem 2006 zemřelo každý den na podvýživu víc než 6 000 indických dětí mladších pěti let. V zemi žije 57 miliónů podvyživeních dětí, to je třetina z jejich světového počtu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.