Poslední svědectví sestry Lucie o Fatimě vychází knižně

22.9.2007 

Kardinál Bertone prezentoval včera na Papežské univerzitě Urbaniána svou knihu nazvanou ?Sestra Lucie, poslední vizionářka z Fatimy?. Kniha je záznamem historické rozmluvy, kterou měl kardinál Bertone s poslední svědkyní soukromých zjevení Matky Boží ve Fatimě. Rozmluva se konala v roce 2000 z vůle Jana Pavla II. za účelem pořízení definitivního svědectví vizionářky. V těchto dnech 90. výročí mariánských zjevení ve Fatimě tedy vychází toto svědectví také knižně. Knihu napsal kardinál Bertone spolu s italským žurnalistou ? vatikanistou ? Giuseppe de Carli a vychází dokonce s předmluvou Benedikta XVI., který tam takto komentuje okamžik, kdy Jan Pavel II. rozhodl zveřejnit během své návštěvy ve Fatimě poslední dosud nezveřejněné tajemství, které Panna Maria svěřila malým pastýřům z portugalské Fatimy:

?Byl to čas světla. S poselstvím se mohli seznámit všichni. Byl tím odhalen zmatený rámec interpretací a spekulací apokalyptického ražení, které obíhaly v církvi a spíše vytvářely neklid mezi věřícími než aby je vybízely k modlitbě a pokání.?

V té době byl tehdejší sekretář Kongregace pro nauku víry kard. Bertone vyslán do portugalské Coimbry, aby se setkal se sestrou Lucií. Jejich rozmluvy jsou jádrem knihy ?Poslední vizionářka z Fatimy?.
Přesto však ještě někteří nadále zastávají mylný názor, že ještě existuje nějaké nezjevené ba dokonce církví ukrývané tajemství, což podle biskupa Leirie-Fatimy Mons. Serafína de Sousa Ferreira e Silvy je ?čirá fantazie?.

Fatima stejně jako Lurdy jsou ?nezdolatelné pevnosti víry, které představují důležitý pramen církve?, jak řekl na včerejší prezentaci této knihy italský publicista Vittorio Messori:

?Všeho ubylo: praktikujících i povolání ke kněžství. Jen s jednou výjimkou, totiž pokud jde o nápor věřících, kteří tam v rostoucí míře přicházejí. Tato poutní místa jsou pastorační příležitostí, které dnes, jak se domnívám, mají muži církve povinnost využít.?

?Dnes je více než kdykoli předtím důležité vyhýbat se tomu, aby byla církev soukromých zjevení kladena do protikladu k církvi oficiální, jim nepříznivá,? říká kardinál Bertone:
?Lidovou zbožností víra zapouští kořeny v srdci lidu, a tím se stává součástí světa každodennosti.?
Nicméně je třeba správně chápat opatrnost Církve, když posuzuje, zda je to či ono soukromé zjevení pravdivé či nikoli, pokračuje kardinál Bertone:

?Sestra Lucie, sestra Bernadeta žily v ústraní kláštera. Dnes vizionáři či osoby tak označované jezdí po celém světě, prezentují se a pořádají shromáždění. To vyvolává otázky.?

Státní sekretář Svatého stolce, kard.Bertone, který se v říjnu vydává do Fatimy, kde posvětí nový kostel Nejsvětější Trojice, zdůrazňuje, že ?Fatima se stala součástí novodobých dějin?.

?Syntézou a cenným shrnutím tajemství zjeveného třem malým pastýřům ovcí ? píše v předmluvě knihy Benedikt XVI. ? je útěšný příslib Nejsvětější Panny: mé Neposkvrněné Srdce zvítězí?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.