Probíhá plenární zasedání ČBK

9.10.2007 

Dvoudenní 70. plenární zasedání dnes v Praze zahájilo 13 biskupů a dva zástupci řeholních řádů. Včera mu předcházel studijní den o revizi překladů liturgických textů. Pozvaní odborníci z teologických fakult v ČR přednesli své příspěvky na liturgické překlady z pohledu různých teologických i dalších vědních disciplín ? liturgiky, biblistiky, dogmatiky, lingvistiky. Představeny byly příslušné předpisy Apoštolského stolce. V odpolední části programu potom biskupové nad překlady pracovali formou seminářů. Pondělní program zakončila večerní mše svatá v Loretě, kte ré předsedal plzeňsky biskup František Radkovský.

Plenární zasedání začalo dnes ráno. Svůj pozdrav a zamyšlení přednesl apoštolský nuncius v ČR, arcibiskup Diego Causero. Připomenul v něm nedávnou slavnost sv. Václava, ve kterém vidí "postavu krále, který daroval českým zemím národní důstojnost, postavu krále křesťanského". Slavnost sv. Václava je podle něj připomenutím "podílu křesťanů na vzniku českého národa". Dnes večer budou všichni biskupové slavit mši svatou s věřícími v Komunitním centru Matky Terezy v Praze na Jižním Městě.

A plenární zasedání biskupské konference bude pokračovat i zítra. Na jeho programu je např. prezentace humanitárních aktivit Charity ČR, rozpočet ČBK na příští rok nebo přípravy Světového dne mládeže v australském Sydney v červenci příštího roku a souběžného setkání českých a slovenských mladých poutníků na Velehradě ve dnech 18.-20.7.2008

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.