Mučednictví - reálná eventualita pro celý křesťanský lid

28.10.2007 

Benedikt XVI. před modlitbou Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
dnes dopoledne bylo zde na náměstí sv. Petra prohlášeno za blahoslavené 498 mučeníků zavražděných ve Španělsku v třicátých letech minulého století. Děkuji prefektovi kongregace pro svatořečení kardinálu José Saraiva Martinsovi, který předsedal slavnosti a obracím se svým srdečným pozdravem na poutníky, kteří přišli na toto blahořečení. Současné zapsání do seznamu blahoslavených tak velkého počtu mučedníků ukazuje, že svrchované svědectví krve není výjimka vyhrazená pouze některým jednotlivcům, nýbrž reálná eventualita pro celý křesťanský lid. Jde totiž o muže a ženy různého věku, povolání a společenského postavení, kteří životem zaplatili svou věrnost Kristu a jeho církvi, o nich plně platí výrazy sv. Pavla, které zaznívají v liturgii této neděle: ?Já už mám prolít svou krev ? píše apoštol Timotejovi ? chvíle, kdy mám odejít je tady. Dobrý boj jsem bojoval, svůj běh jsem skončil, víru jsem uchoval? ( 2 Tim 4-6). Pavel vězněný v Římě vidí, že se blíží jeho smrt a načrtává bilanci plnou vděčnosti a naděje. Je v pokoji s Bohem a sám se sebou a klidně čelí smrti s vědomím, že strávil celý svůj život ve službě evangelia, aniž by se šetřil.

Měsíc říjen, zvláště věnovaný misionářské angažovanosti, tak končí zářivým svědectvím španělských mučedníků, které je nutno připojit k mučedníkům Albertině Berkebrockové, Emmanuelu Goméz Gonzálesovi a Adilio Darochovi i Franzi Jägerstätterovi, kteří byli prohlášeni za blahoslavené v minulých dnech v Brasilii a v Rakousku. Jejich příklad vydávání svědectví, že křest zavazuje křesťany, aby se odvážně účastnili šíření Božího království a spolupracovali na tom, je-li nutné, i obětí samého života. Jistě ne všichni jsou povoláni ke krvavému mučednictví. Existuje však ?nekrvavé? mučednictví, které není o nic méně významné, jako bylo mučednictví Celiny Chludzinské Borzecké, manželky, matky, vdovy a řeholnice, která byla blahořečena včera v Římě: je totiž svědectvím tichého a hrdinského svědectví tolika křesťanů, kteří žijí evangelium bez kompromisů, plní své povinnosti a velkodušně se věnují službě chudým.

Toto mučednictví všedního života je svědectvím více než kdy jindy důležitým pro sekularizované společnosti naší doby. Je to mírumilovná bitva lásky, kterou musí každý křesťan, jako apoštol Pavel, neúnavně vést; je to běh pro šíření evangelia, který nás zavazuje až do smrti. Kéž nám pomáhá a kéž nás podporuje v našem každodenním vydávání svědectví Panna Maria , Královna mučedníků. Hvězda evangelizace.

Přeložil Josef Koláček

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.