Pravoslavní poprvé zmínili primát římského biskupa

15.11.2007 

Kard. Kasper hodnotí závěrečný dokument smíšené katolicko-pravoslavné teologické komise z Ravenny

Papežská rada pro podporu jednoty křesťanů dnes zveřejnila závěrečný dokument z jednání smíšené katolicko-pravoslavné teologické komise, které se konalo letos v Ravenně. Dokument nazvaný ?Teologické a kanonické důsledky svátostné povahy církve? je mnohými označovaný za průlomový krok ekumenického dialogu na cestě k plné jednotě, protože hovoří výslovně o jednoznačně o primátu římského biskupa. Cesta směrem k cíli, který Benedikt XVI. definoval hned na začátku svého pontifikátu, je ovšem ještě dlouhá. Vedoucí katolické delegace kard. Walter Kasper, předseda zmíněné papežské rady komentuje pro Vatikánský rozhlas výsledky jednání z Ravenny:

?Setkali jsme se s pravoslavnými církvemi v Ravenně ve dnech 8. až 14.října, projednali jsme a vypracovali dokument o eklesiologických a kanonických důsledcích svátostné povahy církve: církevní společenství, konciliarity a autorita. Dokument hovoří o napětí mezi autoritou a konciliaritou či synodalitou na místní čili diecézní úrovni, i na rovině regionální a všeobecné. Důležitým je krokem je to, že pravoslavné církve nám poprvé řekli ano, existuje všeobecná rovina církve a také na všeobecné rovině existuje konciliarita, synodalita a autorita a to znamená, že existuje také nějaký Primát. Podle praxe starověké církve je prvním biskupem biskup římský. O tom není pochyb. Nemluvili jsme však o tom, jaká jsou privilegia římského biskupa, jenom jsme s ohledem na další diskusi poukázali na tuto praxi. Tento dokument tedy představuje první krůček a jako takový dává naději. Jeho důležitost však netřeba přeceňovat. Na příštím setkání se budeme muset vrátit k roli římského biskupa ve všeobecné církvi prvního tisíciletí, potom budeme muset mluvit o druhém tisíciletí, o prvním a druhém vatikánském koncilu a to nebude snadné. Cesta je velmi dlouhá a svízelná. Určitou naději však tento dokument skýtá. Učinili jsme významný krok. Jsme vděčni všem, kteří během tohoto Ravennského setkání spolupracovali a těm kteří se modlili, všem věřícím, kteří se modlili na tento úmysl. Zakusili jsme pomoc Boží a přímluvu Panny Marie.?

Ze setkání v Ravenně však odešla delegace ruské pravoslavné církve. Nevytváří to nějaký problém, pokud jde o platnost tohoto dokumentu.

?Ano, to je pravda, ruská delegace odešla hned první den v důsledku interních pravoslavných problémů ohledně právního uznání autonomní církve v Estonsku. Spor trvá mezi Konstantinopolí a Moskvou. Je to vnitřní záležitost pravoslaví, do níž nemůžeme zasahovat, ale velice nás to zarmoutilo a zneklidnilo, protože je pro nás důležité, aby se ruská pravoslavná církev účastnila našeho budoucího dialogu. Nechceme se vměšovat, ale chceme požádat Moskvu a Konstantinopol, aby udělali všechno pro nalezení kompromisu. A budou-li chtít můžeme se pokusit usnadnit hledání tohoto řešení buď na dvojstranné úrovni, mezi Moskvou a Konstantinopolí nebo na v rámci všech pravoslavných církví. Není ovšem pochyb o tom, že nám velice záleží na účasti ruské pravoslavné církve. Je to církev velmi důležitá, a my nechceme vést dialog bez Rusů. A za tímto účelem budeme pokračovat v práci.?

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.