Mučednictví je výlučně skutek lásky

26.12.2007 

Benedikt XVI. před Angelus na sv.Štěpána, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Hned po slavnosti Narození Páně nás liturgie nechává slavit ?narozeniny pro nebe? prvního mučedníka, svatého Štěpána. Tento muž ?plný víry a Ducha svatého? (Sk 6,5) byl vybrán za jáhna Jeruzalémského společenství spolu s dalšími šesti učedníky řecké kultury. Mocí, které se mu od Boha dostalo, Štěpán vykonal četné zázraky a ?inspirovanou moudrostí? hlásal v synagogách Evangelium. Byl ukamenován před branami města a stejně jako Ježíš umíral a přitom prosil o odpuštění pro své vrahy (Sk 7,59-60). Hlubokým poutem, které sjednocuje Krista s jeho prvním svědkem Štěpánem, je božská láska. Stejná láska, která vede Syna Božího, aby se zřekl sebe sama a byl poslušný až k smrti na kříži (srov. Flp 2,6-8), vedla apoštoly a mučedníky, aby dali svůj život za evangelium.

Tuto charakteristickou známku křesťanského mučednictví je třeba mít stále na zřeteli. Je to výlučně skutek lásky k Bohu a k lidem, včetně pronásledovatelů. Proto se dnes při mši svaté modlíme, aby nás Pán ?naučil milovat i naše nepřátele, a tak následovat svatého Štěpána, modlícího se za ty, kdo ho kamenovali? (vstupní modlitba). Kolik synů a dcer Církve následovalo během staletí tento příklad! Od prvního pronásledování v Jeruzalémě přes ta, která rozpoutávali římští císařové, až k řadám mučedníků naší doby. I dnes totiž nezřídka přicházejí z různých částí světa zprávy o misionářích, kněžích, biskupech, řeholnících, řeholnicích a věřících laicích, kteří jsou pronásledováni, vězněni, mučeni, zbavováni svobody nebo jim je bráněno ji uplatňovat, protože jsou učedníky Krista a apoštoly Evangelia. Někdy podstupují utrpení a umírají také kvůli společenství s univerzální Církví a pro věrnost Papeži. V encyklice Spe salvi (srov. 37) připomínám zkušenost vietnamského mučedníka Pavla Le-Bao-Thin (zemřel roku 1857) a poukazuji na to, že utrpení je proměňováno na radost prostřednictvím moci naděje, která plyne z víry. Křesťanský mučedník jako Kristus a ve sjednocení s Ním ?přijímá ve svém nitru kříž a smrt a transformuje je na skutek lásky. To co je zvnějšku brutálním násilím, stává se zevnitř skutkem lásky, která se zcela odevzdává. Násilí se tak transformuje na lásku a tím i smrt na život? (Homilie v Marienfeld, Kolín 20.8.2005). Křesťanský mučedník aktualizuje vítězství lásky nad nenávistí a smrtí.

Modleme se za ty, kteří trpí v důsledku své věrnosti Kristu a jeho Církvi. Nejsvětější Panna Maria, Královna mučedníků, kéž nám pomáhá být věrohodnými svědky Evangelia a odpovídat tak nepřátelům odzbrojující silou pravdy a lásky.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.