Benedikt XVI. k představitelům zastupitelstva města Řím

10.1.2008 

Benedikt XVI. přijal dnes ve zvláštní audienci primátora města Řím Waltra Veltroniho, předsedu provincie Řím, předsedu krajské správy regionu Lazio a ostatní činitele zmíněných úřadů u příležitosti tradiční výměny novoročních blahopřání. Papež se ve své promluvě k nim vyjádřil k problémům, které trápí římské obyvatelstvo: od růstu výdajů na živobytí po bezpečnost, přes nové druhy chudoby až po problematiku výchovy mládeže. Je proto zapotřebí široce pojatého soustředěného úsilí všech společenských složek, řekl Benedikt XVI., aby bylo možné čelit krizovým situacím ve městě a celém regionu. Papež položil důraz na ústřední postavení lidské osoby, která je pravým kriteriem řešení nejnaléhavějších problémů.

?Mění se časy a situace, ale neslábne a neumenšuje se láska Papeže ke všem, kteří žijí na těchto místech tak hluboce poznamenaných velkým a živým odkazem křesťanství. ?

Ve své promluvě Benedikt XVI. podtrhnul ?rozhodující důležitost výchovy a formace lidské osoby v celém rozpětí její existence? a mluvil o ?kritickém stavu výchovně-vzdělávacího procesu? ve vlastním smyslu slova, neboť se zdá ? jak řekl ? že je ?stále obtížnější přesvědčivě předávat novým generacím stálé jistoty a kritéria budování vlastního života?.

?Vědí to dobře jak rodiče, tak učitelé, kteří jsou právě proto často pokoušeni opouštět své vychovatelské poslání. Navíc ani oni sami nedokáží v současném sociálním a kulturním kontextu, prosáklém relativismem a také nihilismem nalézt bezpečné opěrné body, které jim mohou pomáhat a vést je v jejich poslání vychovatelů i v jejich vlastním životě. ?

Takovýto kritický stav, podotknul Benedikt XVI., ?nemůže ponechávat lhostejnými ani církev, ani vaše úřady?. Vzděláváním a formováním nových generací jsou ve hře ?samotné základy soužití i budoucnosti celé společnosti?. Svatý otec pak v souvislosti s tím vyjádřil vděčnost krajskému úřadu regionu Lazio za podporu, kterou poskytla oratořím a střediskům mládeže, která jsou spravována farnostmi a církevními společenstvími, jakož i za příspěvky umožňující realizaci nových farních komplexů v těch oblastech Lazia, které je dosud postrádají. Aby bylo možné čelit zmíněnému kritickému stavu, upozornil dále papež, je zapotřebí dát prostor prioritám, jakými jsou respekt a podpora rodiny, založené na manželství:

?Každodenně jsme, bohužel, svědky, jak dotěrné a hrozivé jsou útoky a neporozumění ve vztahu k této základní lidské a společenské skutečnosti. Je proto více než kdy jindy nezbytné, aby veřejné instituce nepodporovaly podobné negativní tendence a naopak nabízely rodinám přesvědčivou a konkrétní pomoc s jistotou, že tak činí pro všeobecné blaho?.

Benedikt XVI. pak poukázal na další ?rostoucí kritickou situaci?, která se týká chudoby, jež se ? jak konstatoval ? ?zvětšuje zejména ve velkých městských periferiích, ale začíná se vyskytovat i v jiných kontextech a situacích, kde se předtím nevyskytovala?:

?Církev usiluje celým srdcem o její odstranění a ochotně přitom spolupracuje s občanskými institucemi. Avšak růst výdajů na živobytí, zejména ceny za byty, přetrvávající nezaměstnanost a nezřídka i neadekvátní mzdy i důchody skutečně mnoha lidem a rodinám zhoršují životní podmínky?. Benedikt XVI. dále zmínil tragickou událost vraždy, spáchané jedním nepracujícím imigrantem na bezbranné ženě na okraji Říma, a řekl, že tato událost ?náhle postavila domácí obyvatelstvo před problém nejen bezpečnosti, ale i závažné degradace některých oblastí města Řím?.

?Ponechají-li se stranou momentální emoce, je obzvláště tady zapotřebí trvalé a konkrétní práce za dvojí a nerozdělitelným účelem záruky bezpečnosti občanů a zabezpečení všem, zejména imigrantům, alespoň čestného a důstojného životního minima. ?

Církev se prostřednictvím Charity a další dobrovolnických organizací nasazuje i na této obtížně frontě, na které ? jak řekl Svatý otec ? ?zůstanou nezastupitelnými odpovědnost a možnost zásahu složek veřejné moci?.
Papež se dále věnoval problematice péče o nemocné a řekl, že jsou ?všeobecně známy těžkosti, kterým musí čelit zdravotnictví v regionu Lazio?. Přitom se často ukazuje ?dramatickou situace katolických zdravotnických struktur, přestože jde o instituce, které mají svou prestiž i na celonárodní úrovni?. Papež proto vyzval k tomu, aby ?při distribuci zdrojů nebyly postihovány právě katolické nemocnice, a to nikoli s ohledem na zájmy církve, ale proto, aby nebyla umenšována nezbytná služba obyvatelstvu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.