Vyšla Evropská muslimská charta

12.1.2008 

?Mnoho šlechetných, ale nepřesných formulací? ? tak komentoval Evropskou chartu muslimů? vydanou 10.ledna O.Hans Vöcking, který je vedoucím sekce Islám v Evropě při Radě Konferencí episkopátů Evropy (CCEE). Tzv. chartu muslimů vydala federace islámských organizací v Evropě, která sdružuje více než 400 institucí. Tato muslimská iniciativa má za účel povzbudit vyznavače islámu k účasti na životě společnosti starého kontinentu.
Podle O. Vöckinga, řeholníka z kongregace Bílých otců, je charta dobrým signálem, nutnou etapou a prvním krokem ukazujícím, že Federace evropských islámských organizací reflektuje příliv muslimů do Evropy. Podle německého misionáře je to znamení toho, že stoupenci islámu začínají chápat, že jejich přítomnost v Evropě způsobuje určité problémy jim samotným a rozpoznávají také svou povinnost navázat dialog s Evropany za účelem budování společné budoucnosti. Text charty však zůstává na velmi všeobecné rovině. O. Vöcking poukazuje na to, že v něm chybí například jednoznačné vysvětlení toho, jak chápat šaríju. Zda stejně jako v minulosti anebo zda je nově promyšlena a přeformulována. To je důležitá otázka, kterou je třeba přesně vyjasnit. Totéž se týká termínu džihád nebo způsobu zacházení s ženami.

A tak spíše než sbírkou zásad je Evropská muslimská charta spíše jakýsi apel. Existují určité body, které, podle mínění o. Hanse Vöckinga, vyžadují definici, aby bylo zřejmé, zda stojíme před návratem ke starým tradicím anebo zda je to signál úsilí, které muslimové vyvíjejí za účelem přizpůsobení svých vlastních zásad dnešní době.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.