Kněz propuštěn z čínského vězení

10.1.2004 

P. Paul Jiang Sunian z diecéze Wenzhou (čínská provincie Zhejiang) byl o vánocích propuštěn na svobodu o dva roky dříve, než stanovil rozsudek. 35letý kněz, vězněný za to, že zveřejnil náboženské písně bez náležitých povolení, byl podle katolické agentury UCA NEWS propuštěn na svobodu pro "dobré chování".

Paul Jiang Sunian byl uvězněn 25. listopadu 1999 s obviněním, že v roce 1997 ilegálně publikoval 120 tisíc knížek s náboženskými písněmi. V dubnu 2000 byl odsouzen k šesti letům vězení a k zaplacení pokuty ve výši téměř 26 tisíc euro. Uvedená agentura dále poznamenává, že kněz během věznění nezakusil tvrdé zacházení.

UCA NEWS zdůrazňuje, že ve Wenzhou "tajná církev", která není uznána pekingskou vládou, nemůže působit. Biskup Wenzhou, mons. James Lin Xili, byl zbaven svobody pohybu a zavřen v katedrále "oficiální církve", která neuznává autoritu papeže a je schválená čínskou vládou. Jeden kněz téže diecéze, P. Lu Xiaozhou byl policií zadržen v červnu, když šel do nemocnice udělovat svátosti nemocným. Další kněží "tajné církve" jsou nuceni se skrývat před státní policií.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.