Prezident Napolitano vyslovil politování nad nepřípustnými projevy intolerance vůči Papeži

16.1.2008 

?Nepůjde-li Benedikt na univerzitu La Sapienza, půjde La Sapienza k Benediktovi? hlásal transparent, který rozvinuli studenti, kteří v hojném počtu přišli na dnešní generální audienci Benedikta XVI., který jim v závěru také poděkoval za projevené sympatie. Katechezi věnoval Svatý otec opět postavě sv.Augustina:

KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Italský prezident Giorgio Napolitano vyjádřil v osobním listu papežovi Benediktovi XVI. své politování nad ?nepřípustnými projevy intolerance?, které vedly k papežově rozhodnutí nepřijmout nakonec pozvání k návštěvě římské univerzity La Sapienza. Není v této souvislosti bez zajímavosti, že současný prezident Italské republiky je veteránem italských komunistů.

Prezident Napolitano mimo jiné Papeži napsal:
?S upřímným a hlubokým politováním jsem přijal zprávu o zrušení Vaší návštěvy na římské univerzitě La Sapienza, která se měla konat 17.ledna. Jsem přesvědčen, že tato událost by poskytla cenou příležitost k reflexi nad tématy velké důležitosti pro italskou, a nejen italskou společnost. Považuji za nepřípustné projevy intolerance a slibovaných urážek, které vytvořily klima neslučitelné se svobodným a klidným setkáním.?

Celá událost nevychovaného a nekulturního protestu proti papežově návštěvě na univerzitě se stala předmětem diskuse na půdě parlamentu a odsoudil jej rovněž ministerský předseda Prodi. Státní sekretář kardinál Bertone zaslal dnes rektorovi univerzity La Sapienza osobní list, ve kterém papežovým jménem děkuje za pozvání k návštěvě, jež byla kvůli odporu nepatrné menšiny profesorů odvolána, a přikládá v písemné podobě plánovanou promluvu Benedikta XVI. určenou oné většině profesorů a studentů, kteří vyjádřili své přání setkat se Svatým otcem na půdě své univerzity. Papežovu promluvu přineseme zítra.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.