Papežovu přednášku přečetl vicerektor univerzity

17.1.2008 

?Nepřišel jsem autoritativně vnucovat druhým víru, která může být dána jenom ve svobodě, ale povzbudit odvahu k pravdě? ? to je v souhrnu obsah promluvy, kterou dnes nebylo dovoleno přednést Benediktovi XVI. u příležitosti zahájení akademického roku na římské univerzitě La Sapienza a kterou namísto něho přečetl vicerektor univerzity prof. Piero Marietti.

Za připomenutí stojí, že hořkost a překažený zážitek z neuskutečněného papežova vystoupení, které zazněly jak v promluvě rektora univerzity, tak primátora města Řím, byly výsledkem protestu 67 z celkového počtu 4 500 profesorů této univerzity a především nevychovaných způsobů oněch studentů, kteří se k protestu profesorů přidali. Těch bylo - podle sdělení oněch 67 iniciátorů - kolem 700 při celkovém počtu 150 000 tisíc studentů této univerzity.

Papežova promluva, kterou provázely intolerantní projevy nepatrné, ale velmi hlučné menšiny, se však do dějin zapíše především svým obsahem, kterému se nakonec přece jen dostalo sluchu od těch, kteří o to stáli, i od těch, kteří umějí přiznat druhým svobodu slova, jež je pro univerzitní prostředí charakteristická.

Otázky, které Benedikt XVI. klade, totiž překračují církevní rámec, a otevírají netušené obzory. Papež ve své přednášce objasňoval původ a poslání univerzity a především poukázal na lidskou instanci rozumu a jeho nevysychající touhu po pravdě. Přednáška byla odměněna dlouhotrvajícím potleskem.

Přednáška Benedikta XVI. pro univerzitu La Sapienza je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.