Benedikt XVI. přijal studenty koleje Capranica

19.1.2008 

Podstatnou důležitost spirituální dimenze při kněžské formaci dnes připomenul Benedikt XVI. při svém setkání se skupinou představených a studentů koleje Capranica, vedenou kardinálem Camillem Ruinim. Setkání se koná každoročně v období kolem svátku Svaté Anežky, patronky koleje, jejíž studenty byli i Giacomo della Chiesa a Eugenio Pacelli, později papežové Benedikt XV. a Pius XII. Kardinál Ruini ve svém pozdravu vyjádřil solidaritu se Svatým otcem v souvislosti s událostmi týkajícími se zrušené návštěvy na universitě La Sapienza a vyjádřil radost z tradičního setkání s papežem:

?Svatý otče, letos se privilegium našeho setkání stalo obzvláště velkým protože můžeme vyjádřit přímo a osobně naši synovskou lásku k vám a naši solidaritu, která proniká celou církví i obyvateli Říma a italským národem po smutných událostech nedávných dnů na nejstarší univerzitě v Římě. Svatý otče, promluva, kterou jste měl připravenou pro tuto příležitost je pro každého z nás pramenem intelektuálního i duchovního obohacení.?

Benedikt XVI., poté co poděkoval kardinálovi Ruinimu za jeho slova, připomněl staletou historii a dlouhou tradici věrnosti církvi a jejímu pastýři, kterou se kolej Capranica vyznačuje. Kolej, která slouží formaci kněží, založil v roce 1457 kardinál Domenico Capranica, od jehož smrti letos uplyne 550 let. Benedikt XVI. připomněl, že kardinál Capranica ve stanovách koleje formuloval jaké mají být aspekty formace kandidátů kněžství:

?Jasně v nich tak projevil své zaměření na podstatnou důležitost spirituální dimenze a vědomí, že hloubka a vytrvalost kněžské formace závisí na úplnosti a jednotě výchovných osnov. To dnes nabývá ještě většího významu, když uvážíme znásobené množství výzev, se kterými se poslání kněží a misionářů potýká. V této souvislosti jsem mnohokrát seminaristům a kněžím připomínal nutnost pěstovat hluboký vnitřní život, osobní a neustálý kontakt s Kristem v modlitbě i kontemplaci, upřímnou touhu po svatosti. Vskutku, bez opravdového přátelství s Ježíšem, je pro křesťany, a tím spíše pro kněze, nemožné dokončit poslání, které jim Pán svěřil. Pro kněze je také nezbytná dobrá příprava kulturní a teologická, které se věnujete během těchto let při studiu v Římě.?

Řekl Benedikt XVI. studentům koleje Capranica na dnešním setkání s nimi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.