Benedikt XVI. vydal poselství ke Dni katolického školství v diecézi Řím

24.1.2008 

Benedikt XVI. vydal poselství ke Dni katolického školství v diecézi Řím, který připadl na 21. ledna. Připomíná v něm, že vychovávat nikdy nebylo jednoduché a dnes se zdá, že je to ještě těžší. Hovoří také o ?generačním zlomu?, ten je podle něj spíš než příčinou důsledkem nedostatečného předávání hodnot. ?Mezi rodiči, učiteli a vychovateli se objevuje pokušení rezignovat, a navíc riziko nepochopení jejich role, nebo spíše poslání, které jim bylo svěřeno.? Problém se podle Svaté otce týká nejen osobní zodpovědnosti dospělých a mladých ale také obecné mentality a kultury, které zpochybňují lidské hodnoty, význam pravdy a dobra.
Dále ve svém poselství Benedikt XVI. povzbudil rodiče, učitele a vychovatele k odvaze, protože tyto obtíže nejsou nepřekonatelné:

?Jsou druhou stranou mince toho velkého a drahého daru, kterým je naše svoboda spolu se zodpovědností, která jí doprovází. Narozdíl od oblasti techniky a ekonomie, kde se dnešní poznatky mohou sčítat s těmi minulými, na poli formace a morálního růstu osoby není takovéto sčítání možné, protože svoboda člověka je vždy nová a každá osoba a generace musí činit stále nová rozhodnutí. Ani největší hodnoty minulosti nemohou být jednoduše zděděny, ale musí být osvojeny a obnoveny skrze osobní, často obtížnou, volbu.?

Benedikt XVI. v poselství zmínil, že pro autentickou výchovu je také potřeba blízkost a důvěra, která pramení z lásky. Je to prvotní zkušenost lásky, kterou dítě zakouší, nebo by mělo zakusit, se svými rodiči.
Dále Svatý otec varoval před nebezpečím, které pramení z odstraňování všech překážek z životů mladých lidí. Ti potřebují k zralému růstu i setkání s utrpením, které tvoří část našeho života. Pokud je každá bolestná zkušenost odstraněna z jejich cesty, riskuje se, že vyroste osobnost slabá a málo štědrá.
V dalším bodě poselství ke Dni katolického školství v diecézi Řím připomněl Svatý otec nejnáročnější část výchovného procesu a to nalezení rovnováhy mezi svobodou a disciplinou. Disciplína pomáhá formovat charakter a zároveň je třeba ?přijmout riziko svobody, a být stále připraveni pomoci napravovat chybná rozhodnutí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.