Kongres o Kodexu kanonického práva

24.1.2008 

Dnes a zítra se ve Vatikánu koná kongres o Kodexu kanonického práva z roku 1983 a to při příležitosti 25. výročí jeho vyhlášení. Kodex vznikl z popudu Jana XXIII., který při svolání koncilu v lednu 1959 ohlásil také nutnost revize Kodexu kanonického práva, který byl v platnosti od roku 1917. Nový Kodex připravovala zvláštní komise dvacet let - od roku 1963 do roku 1983 ? podle indikací koncilu. Podílely se na něm stovky poradců z celého světa, text byl konzultován na biskupských konferencích i univerzitách.

Na právě probíhajícím kongresu se hovoří o pokroku v uplatňování Kodexu a ostatních norem, které v průběhu uplynulých 25 let přinesli úřady Římské kurie, i o případných bodech, které potřebují drobné změny.
Jak pro Vatikánský rozhlas uvedl Alfonso Cauteruccio, odborník na kanonické právo, je potřeba rozlišovat:

?V Kodexu se hovoří o ontologických skutečnostech, které přirozeně nelze měnit, například svátosti, které zůstanou, jaké jsou, ale jsou tu další věci, které podléhají vývoji v čase a proto potřebují být občas zrevidovány. V Kodexu by například mohla být změněna právní úprava týkající se asociací, které vyvíjejí charitativní činnost. Také papežova encyklika o Lásce říká, že některé věci by mohly být upraveny lépe, a toto je příklad toho, co by mohlo být vylepšeno.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.