Benedikt XVI. přijal členy odvolacího církevního soudu, tzv. Římské roty

26.1.2008 

Členové Římského církevního soudu, tzv. Apoštolského tribunálu římské roty byli dnes přijati ve zvláštní audienci Svatým otcem u příležitosti zahájení soudního roku. Tato instituce, která funguje jako odvolací instance církevních soudů ve věcech církevního manželského práva, slaví letos sto let od svého založení. Tribunál římské roty ? podotkl mimo jiné Benedikt XVI. - je instituce, která dbá na zachovávání jednoty kritérií všech církevních soudů a střeží je před nebezpečím subjektivních a svévolných interpretací. Jde o velmi vážný úkol, zejména má-li rozsudek soudu potvrdit, že manželství bylo platně uzavřeno. Kromě práva tu vstupuje do hry také antropologie a teologie, přičemž je třeba neustále brát ohled na pravdu o nerozlučitelnosti manželství ve shodě se spásonosným plánem Stvořitele.

?V církvi ? právě vzhledem k její univerzalitě a zároveň různosti právních kultur, v nichž je povolána působit, existuje ustavičné riziko pozvolného a postupného vytváření ?lokálních úsudků?, jež se budou stále více vzdalovat od obecné interpretace pozitivních zákonů, ba dokonce i od církevního učení o manželství. Doufám, že budou vypracovány vhodné prostředky k tomu, aby byla právní kultura římské roty stále více jednotná a zároveň účinně dostupná všem, kdo působí v oblasti církevního práva tak, aby mohlo docházet k její jednotné aplikaci ve všech církevních soudech. V této realistické perspektivě je třeba chápat také hodnotu úkonů církevního magistera, týkajících se otázek manželského práva, včetně promluv římského papeže ke členům Římské roty. Ty jsou totiž bezprostředními ukazateli konání všech církevních soudů, protože autoritativně učí tomu, co je pro realitu manželství podstatné.?

Jménem pracovníků římské roty pozdravil Svatého otce její děkan biskup Antonin Stankiewicz, který mimo jiné připomněl, že počátky této instituce sahají až do 14.století, kdy na papežské kurii působili speciální auditoři, kteří plnili soudcovskou roli. V 19.století se Římská rota stala odvolacím soudem v rámci tehdejšího církevního státu, po jehož zrušení roku 1870 přestala své poslání plnit úplně. Pius X. pak tuto instituci obnovil jako odvolací soudní tribunál pro celou církev. Od té doby vydala Římská rota skoro 13 (12.872) tisíc rozsudků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.