Zemřel pravoslavný arcibiskup Atén a celého Řecka, Jeho Blaženost Christodoulos

28.1.2008 

V Aténách dnes ráno zemřel pravoslavný arcibiskup Atén a celého Řecka Christodulos. Podlehl těžké nemoci ve věku 69 let.

Arcibiskup Christodoulos byl významnou osobností ekumenického dialogu. Před rokem přijel tento nejvyšší představitel pravoslavné Církve v Řecku na historicky první návštěvu Vatikánu. Benedikt XVI., jej přijal v Římě jako první papež v dějinách, a oživil tak ?velkou křesťanskou tradici?, která povstala a rozvinula se v této proslulé zemi.

Christodoulos a Benedikt XVI. podepsali společné prohlášení, ve kterém se zavázali pokračovat v cestě konstruktivního teologického dialogu za účelem nastolení plné jednoty křesťanů. Jak tehdy Jeho Blaženost arcibiskup Christodoulos řekl, vyměnil si ?bratrské políbení lásky? se Svatým Otcem na znamení ?nové etapy společné cesty vstříc řešením mnoha složitých problémů současného světa?. A byl to také on, kdo ještě před tím v květnu 2001, přivítal Řecku papeže Jana Pavla II.

Osobnost arcibiskupa Christodoulose připomenul podsekretář Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů mons. Eleuterio Fortino:

?Byl to muž církve, který miloval svůj lid a šlechetně se věnoval své pastorační službě, nejdříve jako místí biskup, jako metropolita Volosu, a potom jako arcibiskup Atén a hlava Řecké pravoslavné církve. S rozvahou, ale zároveň progresivně rozvíjel kontakty ve všech oblastech života církve. Usiloval o to, aby se řecká církev soustředila na řešení kulturních, ekonomických, sociálních a především náboženských problémů. Podporoval také kontakty řecké církve s křesťanským světem. což dělal pozvolna, obezřetně a vytrvale.? vzpomíná podsekretář Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů mons. Eleuterio Fortino. Pohřeb pravoslavného arcibiskupa Atén a celého Řecka Christodulose se bude konat ve čtvrtek 31.ledna. Termín, kdy bude Posvátný Synod volit jeho nástupce ještě není znám.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.