Byl ukamenován katolický kněz

28.1.2008 

Násilí a ozbrojené útoky v Keni neustávají. Počet obětí, které si vyžádaly nepokoje, trvající od loňských presidentských voleb, se odhaduje na 800. V sobotu se jednou z nich stal i 41 letý katolický kněz Michael Kamau Ithondeka. Rebelové zastavili jeho vůz a po zjištění jeho etnické příslušnosti jej na místě ukamenovali.

Otec Michael se narodil nedaleko Nairobi, na kněze byl vysvěcen v roce 1993. Studoval na Papežském biblickém institutu v Římě. V současnosti byl vicerektorem kněžského semináře v Tindinyo. Současnou situaci v Keni shrnuje otec Renato Kizito Sesana, kombonián z Nairobi:

?V Keni, jako i v celé Africe, je důležitá příslušnost k etniku. Tady v Keni však dosud nedošlo k tomu, že by jedno začalo utiskovat ty ostatní. Je potřeba také říci, že během posledních dvou let, velmi zapracovala v otázce etnik opozice, která stále lidem opakovala: ?Teď je řada na nás. Po (kmeni) Kikuyu, kteří byli u moci za prvního i druhého prezidenta, je řada na nás. Nyní je čas (kmene) Luo.? Ve skutečnosti je tato identifikace s etnikem velmi strojená a falešná. Hlavní rozdělení v Keni neprobíhá mezi etniky Kikuyu a Luo, ale mezi bohatými a chudými.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.