Tisíce lidí se přišlo rozloučit se zesnulým arcibiskupem Christodoulem

31.1.2008 

Tisíce věřících se dnes přišly rozloučit s pravoslavným arcibiskupem Atén a celého Řecka Christodoulem. Vatikánskou delegaci na jeho pohřebních obřadech vedl kard. Paul Poupard. Božské liturgii v přeplněné aténské katedrále předsedal ekumenický patriarcha Bartoloměj I. Řecko uspořádalo svému arcibiskupovi pohřeb s poctami náležejícími hlavě státu. Byl vyhlášen čtyř denní národní smutek, byly uzavřeny úřady, školy a v den pohřbu také ulice v centru Atén. Po pohřební liturgii byla rakev s ostatky zesnulého arcibiskupa uložena na hlavním aténském hřbitově. Pro Vatikánský rozhlas přibližuje postavu zesnulého arcibiskupa polský jezuita O.Paluchniak, který se věnuje pastoraci katolíků v Aténách.

?Všeobecně o něm panuje dobré mínění. Říká se, že jeho zásluhou se řecká církev stala otevřenější k lidem a přitáhla zejména zájem mladých lidí. Arcibiskup Christodoulos před svým zvolením do úřadu hlavy řecké pravoslavné církve působil jako biskup na ostrově Volos, kde byl všeobecně oblíben. Prakticky každého znal jménem a byl lidem velice blízký. Získával je svou dobrou náladou, když dokonce oficiální promluvy dovedl proložit humorem. Komentátoři zdůrazňují, že vzhledem ke zvyklostem, jaké panují v pravoslaví, byl velice nezávislým, a ne vždy uskutečňoval politiku těch, kteří ho zvolili. Dostal se také do sporu s ekumenickým patriarchou Bartolomějem I., když vysvětil tři biskupy na území, které podléhá Konstantinopolskému patriarchovi. Ten nakonec vysvěcené biskupy uznal, čímž předešel schizmatu. Zesnulý arcibiskup byl také velmi viditelný v politice. Bojoval úporně za to, aby v občanském průkazu byla po vstupu do EU nadále zapisována náboženská příslušnost, což řecká vládá pod tlakem EU nakonec zrušila. Arcibiskup sice tuto bitvu prohrál, ale ukázal že církev je nejen přítomna, ale má vliv a nenechá se vytlačovat na okraj.?

Říká O.Paluchniak, který působí v Aténách. Nový arcibiskup Atén bude vybrán z 80 členů Posvátné synody řecké pravoslavné církve letos 7. února.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.