Každý rok přichází 6-7 milionů lidí do Lurd

9.2.2008 

René Laurentin ke 150.výročí mariánských zjevení v Lurdech

Na 11. února připadá 150.výročí mariánských zjevení v Lurdech. Vatikánský rozhlas při té příležitosti požádal o rozhovor známého francouzského teologa, jednoho z největších mariologů, a samozřejmě hlubokého znalce Lurdských zjevení, abbé René Laurentina, který nejprve odpovídá na otázku po významu tamějších soukromých zjevení.

Především je to Mariina volba postavit do středu dění v Lurdech Bernadetu, jedinou uznanou vizionářku, která byla nejchudší místní obyvatelkou. Bydlela s rodinou v příbytku, který byl dříve městským vězením. O jeho ubohosti svědčí to, že místní radní rozhodli z důvodů nezdravého prostředí přenést vězení jinam, díky tomu Soubirousovi našli vlastní přístřeší. Bernadetin otec Francois Soubirous byl nejchudší obyvatelem Lurd a pár let před oněmi událostmi byl hledán policií, protože byl podezřelý, že krade pekaři mouku. 11.února 1858 vyhledala Panna Maria jeho dceru, která obývala tento nejhorší příbytek v Lurdech, aby tak symbolicky v ní přijala všechny chudé, aby ji, tu nejchudší, ubohou Bernadetu, učinila středem pozornosti celých Lurd a aby dala spolu s Bernadetou v Lurdech počátek něčemu novému.

Od prvního zjevení Madony v Lurdech uplynulo 150 let. Jaké plody tato zjevení přinesla?
Četné: mnohé konverze a také mnohé zázraky, z nichž nemálo jich je obtížné kontrolovat. Existují totiž mnohé zázraky, které nebyly uznány, protože chybějí všechna potřebná potvrzení. Je třeba se o nich dovědět více, a já se snažím seč mohu, aby byla uznána také další uzdravení, která nemají vědecké důkazy, ale byla velmi plodná mezi lidem. Potom existují také svědectví mnoha nemocných, kteří se modlí v Lurdech a nacházejí tam pokoj: oni vytvářejí tamější klima modlitby.

Lurdská svatyně je obzvláště spojena s tajemstvím utrpení a nemoci..
Protože Nejsvětější Panna, jakožto Matka, přichází na pomoc těm nejchudším a nemocným na těle a někdy také na duši. Proto je Panna Maria privileguje a přichází jim na pomoc, aby ukázala, že oni jsou největší hodnotou Církve, protože ve svém těle i duši nesou utrpení Kristova těla, kterým je Církev.

Proč se vlastně Maria zjevuje?
Protože je Matkou, vyznačující se něhou k těm, kteří trpí, a vůbec ke všem. Proto jsou v Lurdech nemocní středem pozornosti. A zástupy těch, kteří se ocitli v nouzi, Panna Maria na toto místo neustále přitahuje. Už od začátku, od prvního dne zjevení, to bylo pár osob, a na jejich konci to bylo 20 tisíc. Dnes je jich 6-7 milionů každý rok.

A jaká je vaše osobní zkušenost z Lurd?
Pracoval jsem jako historik, jako teolog.. Hodně jsem uvažoval, důkladně všechno zkoumal, ale nejsem dobrým poutníkem, protože příliš mnoho přemýšlím: jsem posledním z poutníků, po nemocných a lidech, kteří přicházejí, protože se obrátili.. já přicházím proto, abych to lépe pochopil a lépe vyjádřil. To je deformace teologa! Já nejsem ten správný příklad?

Říká známý francouzský mariolog O.René Laurentin. Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.