Svatý otec přijal biskupy ze San Salvadoru

25.2.2008 

V rámci pravidelných návštěv biskupů z celého světa ve Vatikánu přijal dnes Benedikt XVI. čtyři biskupy ze San Salvadoru. Tato země, ležící ve střední Americe na pobřeží Tichého oceánu, má rozlohu o velikosti necelé třetiny území České republiky a žije v ní 6 milionů obyvatel. Čtyři pětiny z nich jsou katolíci, ostatní patří k evangelickým vyznáním. Území tohoto státu obývali Aztékové a Májové a samostatný stát zde vznikl roku 1823. Země prošla třináct let trvající občanskou válkou, na jejímž začátku byl zavražděn arcibiskup hlavního města San Salvadoru Oskar Arnulfo Romero a která se skončila roku 1992, kdy se země vydala cestou demokratizace. Evangelizace nynějšího San Salvadoru začala v 16.století a první diecéze vznikla roku 1842 v hlavním městě. Dnes je v zemi 8 diecézí. Dvakrát ji navštívil Svatý otec Jan Pavel II. Mezi biskupy, které dnes Benedikt XVI. přijal, byl arcibiskup hlavního města Mons. Fernando Saenz Lacalle, který je předsedou zdejší biskupské konference dnes v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas zmínil jako největší problémy země početnou emigraci do USA a organizovaný zločin zejména mezi mládeží. Poukázal také na potřebu ochrany rodiny a lidského života.

?Můžeme být vděčni Bohu, že se díky společnému několikaletému působení mnoha katolických organizací podařilo shromáždit mnoho podpisů pod petici s žádostí o revizi prvního článku Ústavy, pro niž hlasovaly více než dvě třetiny poslanců. Novelizovaný článek Ústavy hovoří o respektování života ?od chvíle početí?. Byl to veliký úspěch, kterým byla zajištěna ochrana života a znemožněna jakákoli zákonná úprava, povolující interrupci. Nyní se snažíme ještě o další reformu, kterou by mělo být definováno manželství jako svazek mezi mužem ženou. Kromě toho usilujeme také o zajištění adopčního práva pouze heterosexuálním párům žijícím v manželství.?

Říká arcibiskup San Salvadoru o situaci v zemi v souvislosti s probíhající návštěvou ad limina apostolorum salvadorských biskupů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.