Viděl jsem živou církev, semknutou kolem svých biskupů

28.2.2008 

Řekl kard. Bertone o své návštěvě na Kubě

Včera večer se vrátil od Vatikánu státní sekretář Svatého stolce ze své 5 denní návštěvy Kuby u příležitosti 10. výročí historické cesty Jana Pavla II. na tento karibský ostrov. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas poskytl kardinál Tarcisio Bertone bilanci své cesty:

Mám za to, že bilance této cesty je určitě pozitivní, především pokud jde o setkání s církví na Kubě, která je církví živou i navzdory těžkostem jejího působení ve specifických podmínkách. Je to však církev, která je sjednocena kolem svých biskupů, krásná jednotná biskupská konference, kněží, řeholníci, řeholnice, které se kromě svědectví v modlitbě a duchovním životě realizují v rozsáhlé sociální, humanitární činnosti pro chudé a potřebné, mezi mládeží? Pokud jde o vztahy ke státním autoritám je bilance také pozitivní. Měl jsem dvoustranná setkání s delegacemi složenými z odpovědných představitelů občanského života, vlády a také s jednotlivými lidmi, jakož i s nově zvoleným prezidentem Raúlem Castro v poslední den mojí návštěvy. Zdá se mi, že tu existují perspektivy pro společnou práci, důvěru v působnost církve a možnosti otevření nového prostoru pro její přítomnost.

Jaké poselství jste chtěl této zemi předat?
Chtěl jsem vyjádřit intenzivní blízkost tomuto lidu, vyslechnout jeho očekávání, hlas lidu, který hodně vytrpěl. A trpí také ? jak víme ? v důsledku ekonomických opatření a restrikcí, které přicházejí ze zahraničí a brání rozvoji ostrova. Je to však lid, který má nadále velké ideály, zejména v mladých generacích, které chtějí povstat a potvrdit svou vlastní identitu: katolickou identitu. A to ve velké části mladé generace. Zakusil jsem to jak při setkáních na univerzitě v Havaně, tak na Latinskoamerické lékařské fakultě. Zanechal jsem tam poselství důvěry v budoucnost, aby se všichni společně mohli zasazovat za integrální rozvoj směrem k integrálnímu humanismu.

Ve stopách Jana Pavla II. jste také označil embargo proti Kubě za ?eticky nepřípustné?, ale mluvil jste také o svobodě, a nakonec jste se zastal i vězněných?
Ano. Existují dva faktory, které určitým způsobem ?tíží? ekonomiku, ekonomický rozvoj ostrova: embargo Spojených států a také četné, dosud platné restrikce uvalené Evropskou Unií. Vím, že tyto postoje míří přirozeně k tomu, aby vláda na tomto ostrově poskytla více svobody, větší respekt lidským právům. Jsem však přesvědčen, že tato tak tížívá jednostranná opatření rozvoj správným směrem nepodporují. Kromě toho sužují obyvatelstvo, protože jsou to především rodiny, děti a mladí lidé, kteří jsou penalizováni těmito opatřeními. Restrikce také nejsou výrazem úcty k důstojnosti Kubánského národa, k jeho nezávislosti, tradicím a hodnotám. Jsou proto nepřípustné. Vyjádřil jsem postoj Svatého stolce, který se zasazuje o to, aby tyto sankce byly přinejmenším redukovány, ne-li eliminovány a sňaty. Tomu musí odpovídat vývoj směrem k větším svobodám, uznání osobních práv a sociálních práv, včetně práv politických a ekonomických. Existují tu slibné perspektivy, protože nyní se Kuba chystá podepsat dvě konvence OSN týkající se právě osobních a sociálních, ekonomických a politických práv.

Setkal jste se s novým prezidentem Raúlem Castro. Jak toto setkání hodnotíte?
Setkal jsem se s velmi realistickým člověkem, který je otevřen k diskusi a který si dělá starosti se zachováváním hodnot, ideálů. Přirozeně jsem představil prezidentovi Raúlovi také problém vězňů, a nejenom politických, a pastorační péči mezi vězněnými.

Jaké jsou podle vás obtíže, ale i naděje Kubánské církve?
Obtíže jsou nám všem zjevné a jsou každodenní, jako například otázka výstavby nových kostelů. Existuje mnoho společenství, která se rodí, vznikají na lidové úrovni, zejména na vesnicích, ale bez možnosti shromáždit se v kostele; mohou tak činit jen v rodinách. Naděje se pojí k tomuto zrodu či obrodě živých společenství, neboli malých komunit, často postrádajících kněze, protože těch je málo. Povolání řeholníků a řeholnic mají rostoucí tendenci v různých řeholních rodinách, ale stále jsou nedostatečná vzhledem k požadavkům. Je tu však nadšení, svěžest křesťanského života a to zejména mezi mládeží.

Řekl kard. Bertone po návratu z Kuby.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.