Benedikt XVI. přijal novou americkou velvyslankyni

29.2.2008 

Benedikt XVI. dnes přijal pověřovací listiny od nové velvyslankyně Spojených států amerických Mary Ann Glendon. V úvodu své promluvy k ní Svatý otec řekl, že se těší na návštěvu Spojených států, která jej čeká v letos dubnu. Ocenil také to, jak si americký národ váží role náboženského přesvědčení v zabezpečení eticky zdravého demokratického řádu. ?Jeho příklad při sjednocování lidí dobré vůle, nezávisle na rase, národnosti nebo náboženské příslušnosti, ve snaze o společné dobro,? řekl papež, ?povzbudil v úsilí o vytváření harmonického, svobodného a spravedlivého společenského řádu mnoho dalších národů. Dnes se úloha smíření jednoty a odlišnosti, vytváření společné vize a sbírání morální síly na její plnění stala,? podle Svatého otce, ?naléhavou prioritou celé lidské rodiny, která si stále více uvědomuje vzájemnou závislost a potřebu účinné solidarity vzhledem ke globálním výzvám a budování pokoje pro nadcházející generace.?

Potom ve své promluvě k nové americké velvyslankyni Benedikt XVI. připomenul, že ?budoucnost lidstva nesmí být závislá na obyčejném politickém kompromisu, ale musí být plodem konsensu, který bude založen na uznání univerzálních pravd. Připomenul také Všeobecnou deklaraci lidských práv, která je produktem celosvětového uznání, že spravedlivý řád může být založen pouze na respektu a ochraně neporušitelné důstojnosti práv každého muže a ženy.

Dále pak Svatý otec hovořil o potřebě budování bezpečné budoucnosti integrálním rozvojem, zdravotnickou péčí, vzděláváním, bojem proti korupci a zbrojení. Vyjádřil také svou naději na zmírnění napětí na Středním východě a na to, že nedávná konference v Annapolis povede k likvidaci jaderných zbraní. Na závěr Benedikt XVI. připomenul potřebu zákonné ochrany lidského života od početí do přirozené smrti a ochranu instituce manželství, jakožto stálého svazku mezi mužem a ženou.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.