Poselství Benedikta XVI. salesiánům Don Boska

3.3.2008 

?Přinášet mladým Krista, překonáváním průměrnosti a sekularismu? ? k tomu vyzval Benedikt XVI. ve svém poselství adresovaném salesiánům, kteří konají v Římě svou generální kapitulu pod mottem ?Dej mi duše, ostatní si vezmi?. Zasedání Salesiánů Dona Boska se účastní 223 delegátů z celého světa , kteří budou půl druhého měsíce diskutovat o současném stavu a perspektivách řádu na nejbližších 6 let.

Charisma sv. Jana Boska je darem pro celou Církev ? napsal papež ve svém poselství účastníkům kapituly. Aby jej bylo možné žít, je zapotřebí bdělosti tváří v tvář možným vlivům sekularismu a také rozhodnosti při překonávání ?liberálního stylu? řeholního života. Neustálé srovnání se sv. Janem Boskem umožní překonávat pokušení aktivismu a dbát o duchovní život. Také starost o prostý, střízlivý, chudý a svěží životní styl chrání před průměrností a hrozbou měšťácké mentality a otevírá potřebám chudých. Spolu s povzbuzením k evangelizaci skrze výchovu Benedikt XVI. symbolicky předal salesiánům svůj nedávný list římské diecézi o naléhavé potřebě výchovy. Papež také připomněl, že duchovní synové Dona Boska působili již od svých počátků v misiích v Patagonii, Latinské Americe, Asii, Oceánii, Africe a Madagaskaru. V době, kdy v Evropě dochází ke snižování počtu kněžských a řeholních povolání ? píše Svatý otec ? a pastoračních potřeb přibývá, je nutné, aby právě na tomto kontinentu salesiáni umocnili křesťanskou nabídku, přítomnost církve i charismatu sv. Jana Boska.? Benedikt XVI. poukázal zejména na potřebu nových vyučujících na Papežské salesiánské univerzitě.

Salesiánů je na celém světě přibližně 16 tisíc (15 750), z nichž 116 je biskupů, více než 10 tisíc kněží a kolem 500 noviců. Salesiáni Dona Boska působí celkem ve 129 zemích.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.