Chystá se schůzka muslimských osobností s papežem Benediktem XVI.

4.3.2008 

Ve Vatikánu se dnes a zítra koná přípravné pracovní zasedání muslimské delegace a Papežské rady pro mezináboženský dialog. Schůzka má technicko-organizační ráz. Definují se na ní některé procedurální aspekty chystaného setkání některých významných osobností muslimského světa s papežem Benediktem XVI. Toto setkání naváže na předchozí korespondenci mezi 138 muslimskými osobnostmi a Svatým Stolcem a také na nedávnou návštěvu kardinála Jean-Louis Taurana na prestižní muslimské univerzitě Al-Azhar v egyptské Káhiře.

Dopis 138 muslimských osobností komentuje pro Vatikánský rozhlas don Andrea Pacini, poradce Komise pro náboženské vztahy s muslimy při Papežské radě pro mezináboženský dialog:

?Dá se říci, že dopis vyjadřuje plod dialogu posledního desetiletí. Jistě, že neřeší problémy, ale otevírá zajímavé perspektivy pro jejich řešení v budoucnosti. Mně se zdá, například, velmi zajímavé, že v úvodu tohoto dopisu se explicitně hovoří o tom, že konkrétním vyjádřením lásky k bližnímu je respekt k jeho právu na náboženskou svobodu. A to, jak víme, je velmi drahé téma pro minoritní křesťanské komunity v muslimských zemích, které často velmi zřídka pozorují uznávání tohoto práva. Fakt, že bylo toto právo definováno jako konkrétní vyjádření lásky k bližnímu, se mi zdá jako důležitý krok.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.