O slučovacím sjezdu českých zednářů

11.3.2008 

Podle ČTK a LN

Česká tisková kancelář (9.března 2008) a některé deníky (LN 8.března 2008) podaly během uplynulého víkendu zprávu o slučovacím sjezdu českých lóží svobodných zednářů. Konal se - jak píší - v sobotu 8. března na „utajeném“ místě v jednom z „historických pražských sálů“. Spolky tzv. zednářů, které se nazývají lóže, si zakládají na konspiraci, ale zjevně nechtějí být utajeny úplně, když poskytly informace o svých interních záležitostech. Zpráva totiž sděluje, že došlo ke sloučení 13 lóží spadajících pod tzv. Velikou lóži České republiky a dalších 7 lóží tzv. Velikého Orientu Českého. ČTK o tom informoval tajemník Veliké lóže České republiky Vojtěch Ort.

Zmíněného slučovacího zednářského sjezdu se prý účastnilo asi 140 lidí a nově vzniklá spojená velká lóže prý bude mít zhruba pět set členů. Ve zprávě ČTK se také podotýká, že zednáři si od sloučení slibují, že tak získají „větší společenskou prestiž a respekt vůči svým tradičním osvícenským myšlenkám, především u mladých lidí“. Že by snad osvícenské myšlenky dnes nebyly všeobecně rozšířeny? Anebo snad zednáři mají problémy s dorostem?

Ať už je tomu, jakkoliv, lze ze zprávy, která nám byla podána, vyvodit, že také čeští zednáři mají svého druhu ekumenické cítění. Stěží říci, je-li to dobře či nikoliv.

Jsou to informace, s nimiž si většina lidí, včetně mne, nejspíš neví rady. Neříkají totiž prakticky nic o činnosti a smyslu zednářství, jehož existence je přitom veřejnosti čas od času nenápadně připomínána. Jen v závěru zmíněné zprávy se praví, že zednáře mezi sebou pojí „respektování některých morálních a etických principů“. Nic už se neříká o tom, které morální principy to jsou, a které nikoliv. O své činnosti však zednáři tvrdí, že jejich „hlavním zájmem je filantropie“. Co více si přát? Vždyť který zájem může být nezištnější?

Podle názoru historičky Jany Čechurové, který zveřejnily ve své zprávě Lidové noviny, je „svobodné zednářství jedním z typů organizování příslušníků elitní společenské vrstvy“. A jak se člověk může stát členem zednářské lóže? Před časem to vysvětloval herec Martin Štěpánek v televizním talk show Uvolněte se, prosím. Prý je k tomu dotyčný vyzván lóží samotnou. Je to tedy podobný postup jakým se kdysi vstupovalo do komunistické strany. Ta také nabízela členství jenom někomu.

Jak odlišné je naproti tomu společenství věřících, tedy církev, která je v průzračnosti svých principů a zásad otevřena svobodě všech lidí!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.