Benedikt XVI. k biskupům na Haiti

13.3.2008 

O obtížné situaci na Haiti ? jednoho z nejchudších států světa ? mluvil dnes Benedikt XVI. na audienci biskupů této země, kteří tento týden konali v Římě svou kanonickou návštěvu ad limina.

?Vaše země zakusila bolestné chvíle, které církev pozorně sleduje: rozdělení, nespravedlnosti, chudoba a nezaměstnanost jsou zdrojem hlubokého znepokojení společnosti. Prosím Boha, aby všem obyvatelům Haiti, zejména těm, na nichž leží společenská zodpovědnost, dodal odvahu prosazovat změny a smíření. Jde o to, aby všichni obyvatelé měli důstojné podmínky k životu a stále solidárněji užívali pozemských dober. Nezapomínám ani na ty, kteří jsou nuceni opouštět svůj domov a vydávat se do sousední Dominikánské republiky, aby mohli začít nový život. Je zapotřebí, aby mezinárodní společenství pokračovalo v podpoře obyvatelstvu Haiti a zesílilo ji, aby mu tak umožnilo vzít na sebe odpovědnost za vlastní budoucnost a rozvoj.?

Benedikt XVI. poukázal na úsilí Haitských biskupů v poskytování pomoci rodině, která je oslabena jednak krizí společné celé karibské oblasti, jakož i zvyklostními proměnami a postupným vytrácením se odpovídajícího chápání manželství a rodiny. Povzbudil biskupy, aby podporovali manželské páry poskytováním patřičné formace. Zdůraznil přitom potřebu kněžských povolání, jejich výběr a formaci. Přitom musejí pomáhat také diecéze jiných zemí tím, že poskytnou dobře připravené kněze, kteří budou schopní vést na Haiti semináře. Svatý otec poukázal také na význam katolických škol, které i při velmi skromných prostředcích hrají na Haiti velmi významnou roli. Váží si jich tamější vláda i obyvatelstvo. Katolické školy jsou místem evangelizace a výchova mládeže je důležitá pro budoucnost národa i církve, zdůraznil papež v dnešní promluvě k biskupům z Haiti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.