Unesený biskup Rahho je mrtev

13.3.2008 

? Mons. Rahho je mrtvý. Jeho tělo jsme nalezli na předměstí Mossulu. Únosci ho pohřbili.? Tak oznámil smrt chaldejského arcibiskupa Mossulu Faraje Paulose Rahho, který byl unesen v Iráku 29. února, pomocný biskup v Bagdádu mons. Šlemon Vardúní.
Ten také sdělil, že únosci, kteří po celou dobu odmítali připustit jakýkoliv kontakt s uneseným arcibiskupem, včera oznámili, že arcibiskupovi Rahho je velmi špatně. Ve večerních hodinách vyjednavačům sdělili, že je arcibiskup už mrtvý, a dnes ráno telefonicky označili místo, kde pohřbili jeho tělo. Podle posledních zpráv zatím není jisté, zda byl mons. Rahho přímo zavražděn nebo zda zemřel v důsledku nedostatečné péče, neboť 67 letý biskup byl vážně nemocný. K jeho propuštění vyzývali také někteří iráčtí muslimští vůdci, slovinské předsednictví EU a samozřejmě také Benedikt XVI.

Svatý otec dnes, poté co se o smrti arcibiskupa Rahho dozvěděl, zaslal telegram chaldejskému patriarchovi kardinálovi Emmanuelovi III. Delly. V telegramu vyjadřuje svůj zármutek ?nad tímto aktem nelidského násilí, které pošlapává lidskou důstojnost a vážně poškozuje bratrské soužití milovaného iráckého lidu.? Připomněl dále fakt, že arcibiskup Rahho byl unesen bezprostředně po skončení pobožnosti Křížové cesty.
Tiskový mluvčí Svatého stolce, otec Federico Lombardi k události řekl:

?Zpráva o smrti biskupa Rahho, uneseného v minulých dnech, velmi zarmoutila Svatého otce, který byl okamžitě informován. Všichni jsme nepřestávali doufat a modlili se za jeho propuštění, o které papež několikrát žádal. Bohužel, i nadále pokračuje nesmyslné násilí a nespravedlnost proti iráckému lidu a zejména malé křesťanské komunitě, které je papež i my všichni v našich modlitbách nablízku. Doufáme, že se tato tragická událost stane novým a silnějším impulsem pro všechny, zejména pro mezinárodní společenství, aby zvýšilo své úsilí o smíření této trýzněné země.?

Připomeňme, že při únosu biskupa Rahho byli zabiti jeho dva strážci a řidič. Na dnešní zprávu o biskupově úmrtí reagoval i apoštolský vizitátor pro chaldejské věřící v Evropě mons. Philip Najiim:

?Doufáme, že mučednictví mons. Rahho přinese Iráku smíření. Je mrtvý, ale církev je živá a pokračuje ve svém poslání a my všichni jakožto křesťané na celém světě pokračujeme ve vydávání svědectví. Modlíme se za Irák, za naše věřící a za irácký lid. Modlíme se také za vládu, aby uměla doopravdy uskutečňovat svou zodpovědnost a chránit občany, kteří těmto politikům dali svou důvěru. Prosíme Všemohoucího Boha, aby dal Iráku a celému iráckému lidu mír. Tato krev přinese Iráku mír, protože je to krev čistá, krev víry. Je to krev křesťanů, kteří dali svůj život za ostatní.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.