Zemřela Chiara Lubichová, zakladatelka Hnutí fokoláre

14.3.2008 

V noci na dnešek, ve věku 88 let, zemřela v Rocca di Papa zakladatelka Hnutí fokoláre Chiara Lubichová. Byla jednou z důležitých postav, které měly velký vliv na mezinárodní scéně v oblasti laického katolicismu a ekumeny. Zástupci církví z celé Evropy ocenili její neúnavné působení. Papež Benedikt XVI. ve svém kondolenčním telegramu fokolarínskému hnutí mluvil o horlivém nasazení Chiary Lubichové ?pro společenství církve, ekumenický dialog a bratrství mezi národy.? Vyjádřil svojí naději, že všichni, kdo byli nadšení jejím misionářským působením, budou následovat její charisma. Generální sekretář Konference evropských církví, Colin Williams, označil Chiaru Lubichovou jako ženu s jasnou vizí. Kolínský kardinál Joachym Meisner dnes řekl, že Chiara Lubichová patří mezi velké svědky víry a její dílo bude pokračovat. Vyzval členy jejího hnutí, aby po smrti své zakladatelky, tvořili ještě hlubší společenství.

Chiara Lubichová se narodila 22. ledna 1920 v Tridentu a patřila mezi velké duchovní osobnosti 20. století. Během 2. světové války, ve svých 23 letech založila Hnutí fokolare a až do své smrti stála v jeho čele. Hnutí je dnes ekumenicky orientované a zasazuje se hlavně o lidské porozumění a dialog ve víře. Čítá na více než 140 tisíc členů ve 182 zemích. Za své působení obdržela Lubichová četná ocenění, mezi nimi v roce 1996 také cenu UNESCO, o dva roky později cenu lidských práv Rady Evropy a v roce 2000 Kříž za zásluhy Spolkové Republiky Německo.

Od začátku letošního února trpěla zakladatelka fokoláre dýchacími problémy a v úterý tohoto týdne byla hospitalizována v římské nemocnici Gemelli a připojena k umělému zásobování kyslíkem. Ve středu večer byla na svou vlastní žádost převezena domů, kde se rozloučila s přáteli a spolupracovníky. Nemocnou zakladatelku fokoláre navštívil během své nedávné návštěvy Říma také patriarcha Bartoloměj I.
Pohřeb Chiary Lubichové se bude konat v úterý 18. března v 15.00 v bazilice Sv. Pavla za hradbami. Obřadům bude předsedat kardinál Tarcisio Bertone.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.