Mluvčí Svatého Stolce k reakcím na křest Magdiho Allama

27.3.2008 

Ředitel Vatikánského rozhlasu a tiskový mluvčí Svatého Stolce otec Lombardi reaguje na kritiky, které se rozpoutaly po sobotním křtu zástupce šéfredaktora významného italského deníku Corriere della sera, Magdiho Allama, muslima, který nedávno přijal křesťanství. Vatikánský mluvčí nyní odpovídá na reakce profesora Arefa Aliho Nayeda, ředitele islámského studijního centra, který je klíčovou postavou skupiny 138 islámských učenců, s nimiž papež nedávno navázal přátelský dialog. Otec Lombardi oceňuje ze strany muslimů především odhodlanost pokračovat dále v započatém dialogu s křesťany. Vatikán vítá otevřenost a stabilní spolupráci, které jsme byli svědky v uplynulém roce a půl. Z katolické strany je to především úkol Papežské rady pro mezináboženský dialog, aby dále pěstovala tyto nadějné rozhovory.

V posledních dnech jsme byli totiž svědky komentářů světových médií, které upozorňovaly na vysokou symbolickou hodnotu skutečnosti, že poměrně známý novinář, který byl dosud označován za umírněného muslima, byl pokřtěn v bazilice svatého Petra ve Vatikánu samotným papežem během velikonoční vigilie přenášené médii do celého světa. Součástí těchto reakcí byla také upozornění na bezpečnostní rizika týkající se papeže nebo křesťanů žijících v některých muslimských zemích, kde přestup muslima na jiné náboženství může být zdrojem poměrně vysokých napětí.

Vatikánský mluvčí v dnešním prohlášení vyzývá všechny strany, aby se snažily vyhnout se nedorozuměním způsobených chybným výkladem událostí minulých dní. Svatý stolec respektuje a chápe konverzi Magdiho Allama jako výraz hlubokého osobního hledání a jeho přijetím do katolické Církve se nijak nevyslovuje k osobním názorům novináře.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.