Agentura Fides zveřejnila dokument ?Krize rodiny v Evropě?

1.4.2008 

Pomalý nárůst evropské populace, snížená porodnost, rozpady manželství, stárnutí populace, sociální dávky a potraty, to jsou některé z kapitol dokumentu ?Krize rodiny v Evropě,? který zveřejnila agentura Fides, spadající pod Kongregaci pro evangelizaci národů. Zprávu o situaci v období od roku 1980-2005 zpracovala Evropská síť institutu rodinné politiky.
Podle této zprávy je v Evropě každých 25 vteřin vykonán jeden potrat. Denně jsou tři školy zavřeny pro nedostatek dětí. V čele tohoto žebříčku je Španělsko se 75ti procentním nárůstem, následuje Belgie a Holandsko. Potraty jsou v Evropě nejčastější příčinou úmrtí, častější než nemoci, autonehody, alkohol nebo drogy.
Zprávu pro náš rozhlas komentuje Carlo Casini, předseda Hnutí pro život:

?Je tu rozpor mezi Evropou, která nepřijímá nové země, dokud nezačnou respektovat takzvaná lidská práva, a která považuje interrupce za základní lidské právo, a domnívá se, že jediný způsob, jak této genocidě čelit, je masivní rozšíření antikoncepce. Ale země západní Evropy, kde je antikoncepce nejrozšířenější ? mluvím o Francii a Velké Británii ? mají také vzrůstající počet provedených interrupcí. Evropa žije praktický materialismus, pro který život, který není ?produktivní?, je něco, co se nepočítá.?

Pouze Řecko, Norsko a Itálie neuvedli na trh RU 486 uvádí agentura Fides, která se zabývá výzkumem poklesu porodnosti, který vede ke stárnutí populace. ?Demografické peklo? má podle zprávy socioekonomické příčiny: průměrný věk matek v Evropě se posunul ke 30 letům. V základu jde ale o úpadek důvěry v rodinu založené na manželství, což souvisí s nedostatkem naděje na lepší budoucnost. V Evropské unii se rozpadá každé druhé manželství.

?Zvýšení nebo naopak snížení počtu potratů závisí také na tom, jak je situace řešená zákony. Ale mimoto, je to také otázka kultury, způsobu myšlení. Přirozeně, je potřeba vytvářet lepší zákony, aby formovaly společnost, ale je také potřeba, aby kultura požadovala dobré zákony.?

:říká Carlo Casini, předseda Hnutí pro život.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.