Papež předal kardinálské prsteny

22.10.2003 

Během dnešní dopolední liturgie v bazilice sv. Petra Jan Pavel II. předal 30 novým kardinálům kardinálské prsteny. Dnešní slavnost se původně měla odehrávat na svatopetrském náměstí, ale déšť to nedovolil. Mnozí věřící, kteří se chtěli slavnostní mše svaté zúčastnit, nenašli v bazilice místo a byli odkázáni do Auly Pavla VI., kde mohli celý slavnostní obřad sledovat na velkoplošných obrazovkách.

Na dnešek připadá 25. výročí slavnostního zahájení služby Jana Pavla II. jako nejvyššího pastýře univerzální církve po jeho zvolení, které se odehrálo 16. října 1978.

Ve své homilii, kterou jménem Svatého otce přečetl substitut státního sekretariátu, arcibiskup Leonardo Sandri, Jan Pavel II. zdůraznil, že již čtvrt století stále a všude opakuje vyznání víry sv. Petra Ježíšovi: "Ty jsi Mesiáš, Syn Boha živého!" To je radostná zvěst, kterou církev musí bezpodmínečně ohlašovat všem lidem.

Po homilii Jan Pavel II. předal 30 novým kardinálům kardinálský prsten a pozdravení pokoje. Včera jim byly na tomto místě během liturgie předány kardinálské birety a jmenovací dekrety.

Jan Pavel II. jmenoval celkem 232 kardinálů na devíti konzistořích. V současné době jich žije 176. Dnes má kardinálský sbor celkem 194 členů, z nichž 135 jsou voliči a 59 bez práva volby. Do tohoto čísla není počítán kardinál ?in pectore?. Ten zůstane "v srdci" Jana Pavla II. a tedy jeho jméno nebude zveřejněno tak dlouho, jak on to uzná za vhodné.

Mezi novými kardinály je i mons. Tomáš Špidlík, český jezuitský kněz, který je světově uznávanou autoritou v oboru spirituality křesťanského Východu. Je autorem řady monografií a studií. Již více než 50 let žije v Římě, kde působil také jako profesor na Gregoriánské univerzitě a na Papežském Orientálním ústavu. Přednášel i v Americe a v Africe.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.