Církev se modlí za povolání ke kněžství, zasvěcenému životu a křesťanskému manželství

13.4.2008 

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Na tuto čtvrtou neděli velikonoční, kdy nám liturgie představuje Ježíše jako Dobrého Pastýře, připadá Světový den modliteb za povolání. Ve všech kontinentech církevní společenství svorně prosí Pána o četná a svatá povolání ke kněžství, k zasvěcenému životu a ke křesťanskému manželství a meditují na téma Povolání ve službě misijní církvi. Letos spadá Světový den modliteb za povolání do perspektivy ?Roku sv. Pavla?, který se začne 28.června jako oslava 2000 letého výročí narození apoštola Pavla, nejvýznamnějšího misionáře.

Ve zkušenosti apoštola národů, jehož Pán povolal k tomu, aby byl ?služebníkem evangelia?, jsou povolání a poslání neoddělitelné. Pro každého křesťana proto představuje vzor, zejména však pro misionáře ad vitam, tedy pro ony muže a ženy, kteří se cele věnují hlásání Krista těm, kteří ho dosud nepoznali: toto povolání si dodnes uchovává svou plnou platnost. Tuto misionářskou službu konají v první řadě kněží, kteří hlásají Boží Slovo, udělují svátosti a svou pastorační láskou ke všem ukazují zejména nemocným, nepatrným a chudým uzdravující přítomnost Ježíše Krista. Vzdávejme díky Bohu za ty naše bratry, kteří se bezvýhradně stravují v pastorační službě a někdy potvrzují svou věrnost Kristu obětí života, jako k tomu došlo včera u dvou řeholníků zabitých v Keňi a Guinei. Patří jim náš vděčný obdiv spolu s modlitbou za pokoj jejich duší. Modleme se také, aby se stále více rozšiřovaly řady těch, kteří se rozhodují žít radikálně evangelium prostřednictvím slibů celibátu, chudoby a poslušnosti: jsou to muži i ženy, kteří mají v evangelizaci primární roli. Někteří z nich se věnují kontemplaci a modlitbě, jiní mnohotvárné činnosti výchovné a charitativní, ale všichni jsou zajedno v jednom jediném účelu: svědčit o primátu Boha nade vším a šířit jeho Království v každém sektoru společnosti. Nemálo z nich ? napsal Boží služebník Pavel VI. ? ?je podnikavých a jejich apoštolát se často vyznačuje originalitou, ba genialitou, která vzbuzuje obdiv. Jsou velkodušní: nacházejí se v první misionářské linii a nesou velká rizika, pokud jde o jejich zdraví i život.? (Evangelii nuntiandi, 69). Nelze nakonec zapomínat ani na to, že křesťanské manželství je také misijní povolání: manželé jsou totiž povoláni žít evangelium v rodinách, v prostředích práce, ve farních i občanských společenstvích. A kromě toho v určitých případech poskytují cennou spolupráci v misiích ad gentes.

Drazí bratři a sestry, prosme o mateřskou ochranu Mariinu nad existujícími rozmanitými povoláními v Církvi, aby se rozvíjela v silném misijním duchu. Jí, Matce Církve a Královně pokoje, svěřuji také zvláštní misijní zkušenost, kterou budu prožívat v nadcházejících dnech své apoštolské cesty do Spojených států amerických a návštěvy v sídle OSN. Prosím i vás všechny, abyste mne provázely svou modlitbou.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.