V muslimských zemích církev trpí autocensurou

13.4.2008 

Egyptský jezuita Samir Khalil napsal pro agenturu Asia News (27.3.2008) článek k případu nedávné konverze italského novináře Magdi Cristiana Allama, který letos o Velikonocích přijal veřejně křest z rukou papeže Benedikta XVI., a který prohlásil, že je třeba ?přemáhat strach a nebát se říkat pravdu o Ježíši také muslimům?. Samir Khalil v článku nazvaném ?kritizovaná konverze? píše:

?Za sebe musím říci, že nastal čas, kdy je třeba učinit konec s libovůlí a násilím muslimů, kteří nerespektují svobodu náboženského rozhodnutí. Existují tisíce muslimů, kteří se obrátili na křesťanství a jsou nuceni skrývat svou novou víru ze strachu, že budou zavražděni islámskými extrémisty.?

Samir Khalil, který je stejně jako Magdi Allam původem Egypťan je papežem uznávaný islamista a ve svém komentáři ke křtu tohoto nového konvertity vypráví několik svých zážitků, které potvrzují jak dramatickou situaci konvertitů z islámu, tak i postoj všeobecné rezignace, který namnoze přijala katolická církev v muslimských zemích.

?Před pár lety jsem byl v Maroku ? píše Samir Khalil - na návštěvě u jednoho 35 letého arabského profesora, abychom mluvili o evangeliu a o Kristu. Po půl hodině jsem mu musel říci, že žasnu nad jeho znalostí křesťanských pravd. Odpověděl mi, že už 14 let žádá o křest. Nejprve jsem myslel, že se přeřekl. Pár hodin na to jsem se setkal s biskupem a malou komunitou kněží, kterým jsem tuto epizodu vyprávěl a zeptal se jich, zda je to vůbec možné 14 let odmítat udělení křtu. Jeden z kněží mi rozhodně odvětil, že je ?správné to odmítat, protože přece nemá smysl produkovat mučedníky?. Po té co mi vysvětlil své výhrady, rozpředl onen kněz svou filipiku o tom, že jsem nepochopil 2.vatikánský koncil, podle něhož všichni mohou být spaseni i v jiných náboženstvích, atd.

Odpověděl jsem mu tedy, že kněz nemá právo odmítnout udělit křest. Pokud muslim žádá o křest, je možné jej upozornit na nebezpečí, kterému se vystavuje, a varovat jej, ale nelze mu jej odepřít, protože jeho rozhodnutí přichází z Ducha svatého a on je svobodný, je to jeho volba. Když jsem z této návštěvy odcházel, biskup mi děkoval za to, že jsem vyslovil svá upřesnění.

Na druhý den ? pokračuje egyptský jezuita - jsem odjel do Marrakesh a setkal jsem se tam s malou místní komunitou bratří a sester, vyprávěl jsem jim tuto epizodu a svůj závěr, že nelze odmítnout udělení křtu osobě, která jej žádá, byť by byla původně muslimského náboženství. A všichni mi s velkým nadšením zatleskali. A říkali, že se sami snaží již léta sbližovat s muslimy, ale kněží nadále odmítají udělit křest tomu, kdo je o to požádá. Výhrady přitom vysvětlují obavami, že muslimové pak jako odvetu nechají zavřít křesťanské školy a způsobí organizační krizi celé misie.

?Jindy, pokračuje - egyptský autor - jsem po obřadech Velkého Pátku zavíral bránu kostela, když ke mně přišli tři muslimové ve věku 20-25 let a žádali, zda mohou vstoupit. Jejich zvědavost je přivedla k mnoha otázkám, týkajícím se budovy kostela, zakrytého kříže a samotného křesťanství.V jednu chvíli pak přišel farář a mladíky vyprovodil ven, přičemž mi sdělil: ?My nemáme právo mluvit s nimi o křesťanské víře?. To všechno jsou velmi závažná fakta, protože kromě toho, že ukazují na censuru muslimských zemí vůči křesťanským misiím, ukazují také na určitou autocensuru ze strany samotných křesťanů, o níž mluvil Magdi Allam ve svém dopise.

?Myslím si tedy - pokračuje Samir Khalil - že papežovo gesto chce říci, že poslání církve je všeobecné a má být explicitní také směrem k muslimům. Jinak bude křesťanská misie brzděna ?oportunismy?. Například se nekřesťanům radí, aby nepřijímali křest, a snažili se vytvářet spojení se svou kulturou. Také kard. Newman, když ještě byl anglikánem, se domníval, že je takovým mostem. Avšak kdo se rozhodne učinit úplný a explicitní krok příslušet k církvi, musí učinit to, k čemu je volán ze svého nitra.?

V souvislosti s článkem egyptského jezuity Samira Khalila se mohou vybavit také slova kardinála Giacoma Biffiho, který v jedné své promluvě těsně po 11.září 2001 prohlásil: ?Pán nám dal přesný pokyn, který nepřipouští žádný dispens: Jděte a hlásejte evangelium všemu tvorstvu. On nám neřekl: Hlásejte evangelium všem, kromě muslimů, židů a Dalajlámy?.

Přeložil a zkrátil
Milan Glaser

Samir Khalil Samir

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.