Benedikt XVI. poprvé v ruské veřejnoprávní televizi

15.4.2008 

Zítra, 16. dubna, v den 81. narozenin Benedikta XVI., ruská televizní stanice ?Viesti? má na programu dokumentární film věnovaný současnému papeži. Snímek natočil před několika měsíci ve Vatikánu režisér Nikolaj Goriačkin s týmem katolíků i pravoslavných.

Dokument ?Papež Benedikt XVI.? je prvním ruským filmem, který představuje života současného papeže. Je koncipován jako biografický dokument, využívající řadu unikátních materiálů, např. záběry z poválečného Německa, ze studentských bouří v Mnichově v roce 1968 nebo záběry z pohřbu Jana Pavla II. Ruský štáb filmoval také v rodných krajích Benedikta XVI. a natočil rozhovor s jeho starším bratrem Georgem. Filmové materiály poskytla také vatikánská televize, agentura ?Rome Report? a další italské a německé organizace.
Konzultantem filmu byl zástupce Oddělení pro vnější vztahy moskevského patriarchátu, Vševolod Čaplin, a úvodní slovo poskytl sekretář téže instituce, Igor Vyžanov.

Podle autorů je nejdůležitějším momentem snímku ruský pozdrav Benedikta XVI., ve kterém se obrací k celému ruskému národu a k patriarchovi Alexeji II. Papež mluví o velikosti Ruska, jak co do rozlehlosti, tak i co do historického, duchovního nebo uměleckého bohatství. Připomíná světlá i stinná období ruských dějin, zvláště drama minulého ?století plného válek, zmaru a totalit.? Benedikt XVI. dodává, že tyto tragické události mají kořen v ?brutální negaci Boha.? Zároveň ale stíny rozjasňuje záře ?mnoha mučedníků ? katolíků, pravoslavných i věřících jiných vyznání, zkoušených krutým pronásledováním.? Jejich společné svědectví ukazuje, jak naléhavý je návrat k jednotě křesťanů. V tom kontextu Papež v ruském poselství vybízí k překonání napětí mezi křesťany, a to všemi možnými způsoby, zvláště modlitbou. Zdůrazňuje, že katolická církev i ruská pravoslavná chtějí budovat společnost, v níž budou ctěny hodnoty života, lidské důstojnosti a rodiny. Církve Východu i Západu mohou společně ?novým způsobem a účinně promlouvat zejména k Evropě, aby neodhazovala své křesťanské kořeny a budovala budoucnost věrná své identitě,? říká Benedikt XVI. v poselství k ruskému národu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.