Vzájemně jsme se utvrdili ve víře

22.4.2008 

?Vydávat radostné svědectví Kristu, naší naději? ? to bylo povzbuzení, které zanechal Benedikt XVI. ve Spojených státech po skončení své apoštolské návštěvy, která hluboce zapůsobila na obyvatele této země a to nejen na katolíky. Upřímnost a jasnost papežových výpovědí při označování zlořádů, ale zejména neustálá výzva pokračovat při hlásání a opětovném objevování evangelia ve všech sektorech občanského života. Papežův pobyt vzbudil nadšení a postupně zaujal pozornost i těch nejkritičtějších Amerických médií. Pro Vatikánský rozhlas o tom hovoří arcibiskup Washingtonu Mons. Donald Wuerl:

Myslím, že média byla překvapena vřelostí, s níž byl Svatý otec přijat, spontánními sympatiemi vůči němu a snadností, se kterou dokázal vstupovat do kontaktu se zástupy lidí, které se přišly s ním setkat. Svatý otec sdělil svůj zápal a pozornost vůči nám jedinečným způsobem, což bylo zjevné v průběhu celé jeho návštěvy.

Prakticky v každém veřejném vystoupení Svatý otec zmínil utrpení, které bylo způsobeno sexuálním zneužíváním ze strany některých bývalých kněží, ale také potřebu očištění a uzdravení. Překvapilo vás, že papež položil takový důraz na tento problém ve svých promluvách?

Řekli jsme už dříve, že Svatý otec o tom bude mluvit, a bylo požehnáním, že tak učinil. Překvapením snad mohlo být, že o tom mluvil tak často. Mluvil o tom nejprve k médiím, pak k biskupům a všem věřícím a pak znovu na setkání s kněžími. Myslím, že chtěl mluvit s každou kategorií zvlášť, aby řekl zejména dvě věci: musíme pokračovat při hledání obětí a pomáhat jim a musíme bdít nad tím, aby k tomu už nikdy nemohlo dojít.

Ve videoposelství zveřejněném před cestou do Spojených států papež řekl, že přijíždí utvrdit bratry a sestry této země ve víře. A potom to na závěr cesty v jednom krátkém televizním interview komentoval slovy: ?Řekl bych, že spíše američtí katolíci utvrzují ve víře mne.? O čem vypovídá tento dojem Svatého otce v souvislosti s jeho návštěvou?

Myslím, že to byl jeden z nejkrásnějších rysů apoštolské cesty papeže do Spojených států. My jsme mu řekli, aby nás přijel povzbudit ve víře a byl s námi také proto, aby nám prezentoval výzvy dnešní doby. A právě to on učinil. A myslím, že byl potěšen tím, že nalezl tak pevnou víru. Několikrát jsem jej slyšel s uznáním, že víra manifestovaná během jeho návštěvy je pevná a zdravá. Byl to tedy pohyb dvojím směrem: Svatý otec přišel utvrdit nás a my jsme před ním potvrdili, že jsme živou a věrnou církví.

Říká arcibiskup Washingtonu Mons. Wuerl.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.