Zimbabwe hrozí genocida

26.4.2008 

Caritas Internationalis vyzvala Radu bezpečnosti OSN k okamžitému vyhlášení embarga na dovoz zbraní do Zimbabwe. Předseda této katolické humanitární organizace, kard. Oscar Rodríguez Maradiaga, je přesvědčem, že bez mezinárodní intervence hrozí v této africké zemi genocida. Honduraský kardinál apeluje na vyslání pozorovatelů, kteří by v Zimbabwe monitorovali dodržování lidských práv.

Kard. Maradiaga s odvoláním na církevní charitativní instituce upozorňuje, že po ohlášení výsledku prezidentských a parlamentních voleb z 29. března, narůstá v zemi napětí. Lidové hlasování totiž odmítlo podporu vládě Roberta Mugabeho, který je u moci 28 let. Předseda Mezinárodní charity připomíná promluvu Benedikta XVI. v OSN. Papež v ní mimo jiné zdůraznil, že mezinárodní společenství má povinnost zasáhnout, není-li stát schopen garantovat ochranu svým obyvatelům, jak to předvídá Charta Spojených národů. Svatý otec při své nedávné promluvě na fóru OSN varoval, že lhostejnost a pasivita přinášejí v takové situaci reálné škody.

Podobně předseda oddělení zahraničních věcí episkopátu Anglie a Walesu vyzval věřící, aby se v příštích dnech modlili za obyvatele Zimbabwe a zvláště za ty, kdo v této zemi usilují o pokoj a naději. Biskup Crispian Hollis uvedl, že tato země stojí před klíčovým momentem svých dějin a tamní biskupové apelují na mezinárodní společenství o podporu demokratického procesu v Zimbabwe.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.