O přínosu katolického společenství k blahu muslimské společnosti

26.4.2008 

V hlavním městě Francie se v těchto dnech sešli členové smíšené komise biskupů Evropy a zemí Maghrebu, tedy severní Afriky, aby jednali o problematice imigrantů a vzájemného soužití s vyznavači islámu. Alžírský arcibiskup z Algeri mons. Henri Teissier hovořil pro Vatikánský rozhlas o situaci v této oblasti:

?Do Alžíru, Maroka a Libye přichází mnoho imigrantů zemí na jih od Sahary, kteří se snaží dostat se do Evropy, ale nepodaří se jim to a zůstávají tak v těchto zemích jako ilegální přistěhovalci. My jako křesťanská komunita víme, že jsme povinni snažit se pro ně něco dělat. A to nám pak působí mnohé těžkosti ve vztahu ke státním autoritám, které je považují za ilegální a my ? podle nich ? nemáme právo jim pomáhat. Druhým tématem našeho setkání byly vztahy s muslimskými komunitami. Tady je třeba říci, že v tomto ohledu existují mnohé otevřené proudy, které se zapojují do dialogu, zatímco jiné jsou uzavřenější a žádné vztahy s křesťany nepřipouštějí.?

Co máte nyní v plánu?
?Na rovině imigrace se nyní snažíme zejména o sociální pastoraci, protože imigranti jsou lidé, kteří přicházejí z jihu a nemají vůbec nic. Ve Francii je situace, samozřejmě, jiná, protože imigranti jsou tam již dlouho a větším problémem je tam otázka společného přínosu k blahu společnosti. Na jihu Středomoří se pastorační činnost zaměřuje přímo na humanitární pomoc. V Alžírsku jsme např. objevili dva typy asistence: především pomáhat nemocným, kteří se chtějí vrátit do svých domovů, a za druhé pomáhat dětem školního věku. Právě proto jsme hledali a nalezli způsob, jak jim zaplatit školu v soukromých školách, protože do státních škol jako ilegální nesmějí. Pokud jde o téma vztahu k muslimům, prostudovali jsme jednotlivé situace a různé proudy, abychom si ujasnili, jak bychom s nimi mohli navázat dialog.?

Vy, biskupové Alžírska jste nedávno vydali společný list adresovaný řeholním komunitám Alžírska?
?Jedno nové vládní nařízení z 28.února roku 2006 rozhodně odsoudilo pokusy získávat muslimy z muslimských obcí. Nejvíce se v tomto typu působení angažují evangelikání skupiny. Zpočátku bylo toto nařízení namířeno právě proti těmto evangelikálním skupinám, ale nyní začíná mít těžkosti také katolická církev. A právě proto jsme se rozhodli napsat tento list všem řeholníkům a řeholnicím, abychom poukázali na četné obtíže naší náročné kulturní, výchovné a sociální služby v Alžírsku. Těžkosti však jistě nejsou důvodem k zanechání našeho působení, kterému se věnujeme již půl století. Snažíme se podávat důkaz toho, že se jako křesťané můžeme zasazovat o dobro muslimské společnosti.?

Říká Alžírský arcibiskup Henri Teissier.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.