Polední promluva Benedikta XVI.

27.4.2008 

Nejméně 50 tisíc lidí čekalo dnes před polednem na náměstí svatého Petra, až se Benedikt XVI. objeví v okně své pracovny ve třetím patře apoštolského paláce se svou pravidelnou nedělní promluvou. Protože se však dopolední mše sv. spojená s udílením kněžského svěcení protáhla, museli poutníci čekat o něco déle než akademickou čtvrt hodinku.
Proto také Benedikt XVI. svou promluvu před velikonoční mariánskou modlitbou Regina caeli začal omluvou.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Regina caeli je ZDE

Po společné modlitbě Regina caeli pak Svatý otec obrátil pozornost veřejného mínění na situaci v Africe a adresoval všem následující výzvu:

?Zprávy, které přicházejí z některých afrických zemí nepřestávají být důvodem hlubokého znepokojení a bolesti. Prosím vás, abyste nezapomínali na tyto tragické události a na bratry a sestry, kterých se přímo týkají! Prosím vás, abyste se za ně modlili a pozvedli za ně svůj hlas.
Těžké ozbrojené střety v Somálsku, zejména v Mogadišo, způsobují stále dramatičtější humanitární situaci tamějšího drahého obyvatelstva, které je již dlouhé roky souženo brutalitou a bídou.
V Darfuru i přes chvíle oddechu trvá nekončící se tragédie pro stovky tisíc opuštěných lidí ponechaných sami sobě.
A nakonec Burundi. Po bombardování minulých dnů, které zasáhlo obyvatele Bujumbury a poškodilo tak apoštolskou nunciaturu, a tváří v tváří riziku nové občanské války, vybízím všechny zúčastněné strany, aby bezodkladně nastoupili cestu dialogu a smíření.
Vyzývám místní politické představitele, jakož i zodpovědné činitele mezinárodního společenství a všechny lidi dobré vůle, aby nešetřili silami na zastavení násilí, dostáli již přijatým závazkům a položili tak pevné základy míru a rozvoji.
Svěřme tyto naše úmysly Marii, Královně Afriky!
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.