Benedikt XVI. se setkal s nově vysvěcenými biskupy

2.5.2008 

Benedikt XVI. se dnes ráno setkal se třemi novými biskupy, které včera odpoledne vysvětil státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone v Bazilice Svatého Petra.

Jedná se o arcibiskupa Léona Kalenga Badikebela, kterému Papež svěřil funkci apoštolského nuncia v Ghaně. Dále mons. Franse Daneelsa, který byl jmenován sekretářem Nejvyššího soudu apoštolské signatury a mons. Juana Ignacia Arrietu, nového sekretáře Papežské rady pro právnické texty. Včera během homilie kardinál Bertone připomenul slibné perspektivy Církve v Africe a důležitost služby Svatému Stolci při vykonávání spravedlnosti.
?Fortes in Fide? je motto, které si zvolil mons. Badikebele, a podle slov kardinála Bertone i jeho biskupský úřad bude zcela zasvěcen obraně katolické víry a šíření Evangelia. K mons. Daneelsovi, jehož motto ?Spiritus Tuus deducat me?, se obrátil sekretář Státu se slovy: Ať tě Kristův duch podporuje ve službě, ve které budeš pokračovat, a to v sektoru tak delikátním a důležitém jako je vykonávání spravedlnosti v Církvi.? V oblasti práva bude pokračovat také třetí biskup, mons. Arrieta, který si zvoli motto: ?Sub tuum presidium?. Kardinál Bertone připomenul jeho nasazení v Opus Dei a setkání se svatým Josemaría Escrívou.
Na konci svého kázání dodal kardinál Bertone, že úkolem každého biskupa, nástupce apoštolů, nemůže být nic jiného než ?napodobování Krista a udržování s Ním nepomíjejícího přátelství.?

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.