Více než 100 tisíc lidí na náměstí sv. Petra

4.5.2008 

Náměstí svatého Petra dnes nestačilo pojmout všechny, kdo přišli na pravidelné polední setkání se Svatým otcem. Sešlo se totiž bezmála 150 tisíc lidí, z nichž drtivá většina patřila k Italské katolické akci, tedy sdružení, které letos slaví 140. výročí svého založení. Je to nejstarší a stále živé laické sdružení v Itálii. V 10h zde slavil předseda Italské biskupské konference kard. Angelo Bagnasco eucharistickou bohoslužbu pro přibližně 50 tisíc lidí, která se skončila těsně před polednem. Benedikt XVI. pak sestoupil na svatopetrské náměstí a odtud pak pronesl pravidelnou promluvu před velikonoční mariánskou modlitbou Regina Caeli:

Promluva Benedikta XVI. před Regina caeli je ZDE

Po modlitbě Regina caeli pak Benedikt XVI. oslovil více než 100 tisíc přítomných členů Italské katolické akce. V závěru své obsáhlé promluvy k nim pak mimo jiné řekl:

?V církvi, která je vystavována někdy velmi náročným zkouškám věrnosti a je pokoušena přizpůsobováním, buďte odvážnými svědky a proroky evangelní radikality; v církvi, která je denně konfrontována s relativistickou, požitkářskou a konzumní mentalitou, nalézejte způsob, jak rozšiřovat prostory racionality ve znamení víry, přátelské vůči inteligenci, jak v oblasti kultury lidové a populární, tak i v té reflektovanější a propracovanější; v církvi, která volá k heroismu svatosti, odpovídejte bez bázně a vždycky důvěřujte v Boží milosrdenství.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.