Německo má novou blahoslavenou

5.5.2008 

V německém Trevíru včera proběhla beatifikace Marie Rózy Flesch. Tato zakladatelka františkánek misionářek P. Marie Andělské zemřela ve Waldbreitbachu v trevírské diecézi roku 1906. Beatifikační akt vykonal jménem Svatého otce kard. Joachim Meisner, arcibiskup Kolína nad Rýnem.
Marie Róza Flesch se narodila 24. února 1826 v Schönstattu, jako první z třech dcer v rodině mlynáře Johanna Georga a Agnes Breitbach. Po nelehkém mládí poznamenaném brzkou smrtí matky a později i otce se v pětadvaceti letech rozhodla pro zasvěcený život a usadila se v prosté cele při chrámu sv. Kříže ve Waldbreitbachu. Její příklad inspiroval další ženy a nová kongregace františkánek misionářek P. Marie Andělské byla potvrzena trevírským biskupem v roce 1863. V jakém kontextu žila nová blahoslavená a jak uskutečňovala své poslání jsme se zeptali vicepostulátora beatifikačního procesu, o. Gianniho Califana OFM:

?Nové františkánské rodině kolem matky Marie Rózy požehnal Bůh četnými povoláními. Sestry se věnovaly mnoha charitativním i vzdělávacím dílům a službě nemocným v Horním Porýní a Vestfálsku. Ohromným nasazením se vyznamenaly zejména v době francouzsko-pruské války v roce 1870. Více než 50 řeholnic v čele se zakladatelkou se s nasazením vlastního života vydalo sloužit raněným a umírajícím. Dvanáct z nich také skutečně při této službě zemřelo. Po válce mnoho sester dostalo státní vyznamenání. Matka Marie Róza, která šla sloužit až na první linii a byla postřelena do prsou, obdržela jedno z nejvyšších vyznamenání, Železný kříž.?

Matku Marii Rózu čekal ale ještě jiný kříž. Když v roce 1878 složila svůj úřad, nová generální představená začala svou předchůdkyni bezdůvodně pronásledovat. Poslala ji do nejmenšího z domů, kde dostala celu bez oken, v níž měla strávit v poslušnosti ještě 28 let svého života. Zemřela 28. března 1906.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.