Polský kněz Michal Heller převzal Templetonovu cenu

8.5.2008 

Včera v Buckinghamském paláci převzal polský katolický kněz Michal Heller Templetonovu cenu za rok 2008 jak výraz uznání za svou v práci oblasti přírodních věd a teologie. Cenu mu předal vévoda Edimburský Filip. Cena Sira Templetona se uděluje od roku 1972 osobám, které výjimečně přispěly k prosazení duchovní dimenze lidského života. Blahopřání známému polskému vědci a knězi zaslal také Svatý otec prostřednictvím státního podsekretáře Mons. Filloniho. V blahopřání se zdůrazňuje důležitost plodného vztahu mezi vírou a rozumem, ?dvěmi křídli, jimiž se lidský duch pozvedá ke kontemplaci pravdy? a povzbuzuje také všechny ty, kteří se věnují přírodovědeckému bádání v kontextu náboženského vyznání a prohlubují tak chápání vztahu mezi vírou a vědou.

O. Michal Heller byl odměněn zejména za svou teorii o vzniku a příčině vesmíru, která se opírá o interdisciplinární bádání v oblasti fyziky, kosmologie, teologie a filosofie. Je mu 72 let a vyučuje filosofii na Papežské teologické akademii v Krakově, kde v minulosti spolupracoval také s tehdejším kardinálem Karolem Wojtyłou. Nelze vyjmenovat všechny jeho akademické závazky či tisíce vydaných odborných publikací a vědeckých článků. Ve středu jeho zájmu stojí otázka po nezbytnosti nějaké příčiny vzniku vesmíru. Oceněný polský přírodovědec vždycky vystupoval proti přístupu těch, kteří se odvolávají k Bohu, jen aby vysvětlili mezery v přírodních vědách. Heller například zastává, že námitka tzv. kreacionistů proti Darwinově evoluční teorii je ?velký omyl?, poněvadž zavádí ?manichejský? rozpor mezi Boha a příčinnost. Velká část jeho spisů prosazuje možnost smíření přírodovědeckého poznání a náboženství. O omezeních, která - podle některých - samotná racionalita klade teologickému, ale i filosofickému úsilí, o.Michal Heller odpovídá:

?Myslím, že základem problému je samotné pojetí racionality. Pokud někdo tvrdí, že meze racionality jsou totožné s mezemi přírodovědeckých metod, pak samozřejmě není místo pro teologii, náboženství, ba ani filosofii. Ale chápeme-li, že meze racionality se nekryjí s mezemi přírodovědeckých metod, pak je horizont mnohem širší.?

O.Heller vyjádřil přání použít odměnu 820.000 liber, která se pojí k Templetonově ceně, na založení studijního centra, jež by neslo Koperníkovo jméno..
?Jak chci naložit s penězi? Chceme v Krakově založit zvláštní institut, který by se věnoval bádáním o vztazích mezi vědou a teologií, a také poslání vzdělávat. Již dlouho na založení takového institutu pomýšlíme a jsme na tomto projektu začali pracovat.?

Říká polský přírodovědec a kněz Michal Heller, nositel letošní Templetonovy ceny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.