Arménský patriarcha Karekin II. na návštěvě u Papeže

9.5.2008 

Duch svatý může otevřít dveře, které jsou zavřené, řekl Benedikt XVI. při setkání s arménským patriarchou Katholikosem Karekinem II., který je tento týden na návštěvě Říma. Papež dnes předsedal společné ekumenické modlitbě, které se Katholikos Karekin II. i celá delegace biskupů a věřících arménské církve, účastnili. Modlitby byly přednášeny v latině a arménštině a účastnil se jich také kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů.

Benedikt XVI ve své promluvě připomněl historicky významné návštěvy Katholikose Vaskena a Katholikose Karekina I. v Římě a jejich dobré vztahy s papeži Pavlem VI. a Janem Pavlem II. Zmínil také setkání, které v jubilejním roce 2000 proběhlo v Římě mezi Janem Pavlem II. a Karekinem II. a ekumenickou bohoslužbu ve vatikánské bazilice označil Svatý otec za jednu z nejpozoruhodnějších událostí Velkého Jubilea v Římě. Nezapomněl ani na návštěvu Jana Pavla II. v Arménii, kde ho v roce 2001 hostil právě Karekin II. Eucharistie, kterou zde Jan Pavel II. sloužil, byla znamením vzrůstajícího vzájemného přijetí a očekávání dne, kdy budou katolická a arménská církev moci slavit eucharistii společně.

Benedikt XVI. také hovořil o nedávné historii Arménské apoštolské církve, která je poznamenána ?pronásledováním a mučednictvím, temnotou a nadějí, ponižováním a duchovním znovuzrozením.? To na vlastní kůži poznali i Karekin II., členové delegace i jejich rodiny. ?Znovunastolení svobody církve v Arménii je zdrojem radosti pro nás pro všechny,? řekl Benedikt XVI.

?V našem ekumenickém dialogu byl učiněn důležitý pokrok v objasnění rozdílu v naukách, které nás dělí, zejména v oblasti kristologie. Během posledních pěti let vykonala mnoho Společná Komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a Východními pravoslavnými církvemi, které jsou arménští křesťané členem. Děkuji vaší Svatosti za podporu, kterou Společné komisi projevuje a hodnotný podíl vašich zástupců na její práci.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.