Kardinál Hoyos o signálech smíření s Bratrstvem sv. Pia X.

12.5.2008 

Připravuje se dokument, který odpoví na otázky, které se objevily po vydání papežského rozhodnutí Summorum Pontificum o užívání starší latinské liturgie podle misálu z roku 1962. Sdělil to v interview pro italský katolický časopis Jesus kard. Dario Castrillon Hoyos, který dále poukázal na to, že sporných otázek není málo, ale nejsou neřešitelné. Předseda Papežské komise Ecclesia Dei také oznámil, že mnozí kněží z bratrstva sv. Pia X. se individuálně vracejí k plnému společenství katolické církve. Jednání, která probíhají, svědčí o tom, že úplné smíření s tzv. lefebvristy je možné. Kardinál Hoyos dále řekl, že právě to by byl viditelný plod zmíněného motu proprio Benedikta XVI.

Jednou z překážek starší formy římského ritu je latina, jejíž znalost u novějšího římského misálu z roku 1970 není nutná. Mnoho lidí se ptá, jaký smysl má slavení eucharistie v jazyce, kterému většina lidí nerozumí. Podle kard. Hoyose je třeba znovu objevit bohatství latiny a to nejen jakožto jazyka samotného, ale také jakožto nositele teologických pojmů, které jsou spjaty s jeho sémantickou precizností. Papežská komise Ecclesia Dei, která je pověřena řešením otázek týkajících se starší latinské liturgie, organizuje kurzy latiny ve Francii, Německu, Brazílii či USA Ve Španělsku se diskutuje dokonce o otevření specializovaného kurzu starší liturgie pro kněžské semináře. Vzhledem k nedostatku kněží zmínil kardinál Hoyos možnost zavést slavení eucharistie mimořádnou formou ritu nejen pro uzavřené skupinky věřících, ale také přímo v rámci farních bohoslužeb. Vyhovělo by se tak potřebám věřících, kteří tuto formu ritu ctí, a zároveň by to umožnilo i ostatním objevit bohatství církevní liturgie např. pokud jde o prostory ke kontemplaci, které z novějšího misálu zmizely.

Kardinál Hoyos v rozhovoru pro italský časopis Jesus informoval také o tom, že Apoštolský stolec dostává od tradicionalistických skupin mnohé signály ochoty vstoupit do plného společenství s Petrovým nástupcem. ?V této věci probíhá nepřetržitý dialog s představeným bratrstva sv. Pia X. biskupem Bernardem Fellayem? ? řekl předseda Papežské komise Ecclesia Dei a dodal ?Pevně věřím, že se Benediktovi XVI. podaří odstranit trhliny, které v církvi existují?, i když zbývá ještě vyřešit problémy týkající se ?některých aspektů ekumenického dialogu?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.