Benedikt XVI.: Pravda o rodině má kořeny v pravdě o člověku

16.5.2008 

?Jednota života a lásky, založená na manželství mezi mužem a ženou, která je základem rodiny, představuje pro celou společnost nenahraditelné dobro a nelze ji směšovat a stavět na roveň jiným typům svazků,? zdůraznil Benedikt XVI. při dnešní audienci skupiny dvou set zástupců Fóra rodinných asociace a Evropské federace asociací katolických rodin, vedené předsedou Fóra Giuseppem Giacobbem. Ti se v Římě sešli u příležitosti Mezinárodního dne rodin, který připadl na včerejšek.
Ve své promluvě k nim připomněl 40. výročí Encykliky Humanae vitae a 25. výročí od vyhlášení Charty práv rodiny Svatým Stolcem v říjnu 1983. A podotkl že mezi těmito dvěma dokumenty existuje dokonalé spojení.

Benedikt XVI. vzpomněl i svého předchůdce papeže Jane Pavele II., který vždy opakoval, že ?budoucnost lidstva spočívá v rodině? a zdůrazňoval často nenahraditelný význam institutu rodiny, podle obrazu Boha Stvořitele a Otce. ?Pravda o manželství a rodině má své kořeny v pravdě o člověku, která nachází své uskutečnění v historii spásy v jejímž centru jsou tato slova: ?Bůh miluje svůj lid.? Biblické zjevení je především vyjádřením historie lásky, historie smlouvy mezi Bohem a lidmi. Proto byla láska a spojení mezi mužem a ženou založené na manželské smlouvě povýšena Bohem na symbol historie spásy,? řekl Svatý otec.
Benedikt XVI. hovořil také o problémech, se kterými se dnešní rodiny potýkají a povzbudil členy asociací, aby i nadále pomáhali rodinám stát se viditelným znamením Boží lásky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.