Benedikt XVI. na návštěvě Savony

17.5.2008 

Dnes v 15.30 odletěl Benedikt XVI. na pastorační návštěvu Savony a Janova. Po příletu na Janovské letiště se papež vydal do Savony, kde se zastavil ke krátké modlitbě v poutní svatyni Panny Marie, která se zde roku 1536 v soukromém zjevení ukázala jako Matka milosrdenství. Svatého otce tu přivítalo po téměř 200 letech na 50 tisíc věřících. Město navštívil naposledy v roce 1815 papež Pius VII., aby zde korunoval sochu Matky milosrdenství, jako poděkování za své osvobození ze zajetí, v němž ho tři roky držel Napoleon. V podvečer v 17.45 slavil Benedikt XVI. na náměstí Piazza del Popolo eucharistickou bohoslužbu ze slavnosti Nejsvětější Trojice:

Zjevení Panny v tragické chvíli dějin Savony a hrozná zkušenost, kterou učinil Petrův nástupce podávají křesťanským generacím naší doby poselství naděje, povzbuzují k důvěře v nástroje Milosti, které nám Pán dává k dispozici v každé situaci. Z těchto prostředků spásy bych rád připomněl především modlitbu: modlitbu osobní, rodinnou a společnou. V dnešní slavnosti Trojice bych rád podtrhnul dimenze chvály, kontemplace a adorace. Myslím na mladé rodiny a chtěl bych je vyzvat, aby se nebály praktikovat již od prvních let manželství prostý způsob domácí modlitby, kterou usnadňuje přítomnost malých dětí, jež se velice spontánně obracejí k Pánu a k Matce Boží. Povzbuzuji farnosti a sdružení, aby dávaly prostor a čas modlitbě, neboť každá činnost je pastoračně sterilní, pokud jí nepředchází, nedoprovází a nepodporuje vytrvalá modlitba.

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Po mši svaté navštívil Benedikt XVI. byt v sídle biskupství, v němž byl Pius VII. Napoleonem držen v zajetí. Poté se Svatý otec přesunul do Janova, kde povečeřel v biskupském paláci.

Zítra bude jeho pastorační cesta pokračovat v Janově návštěvou poutní svatyně Panny Marie Ochránkyně a dětské nemocnice Gaslini. Před polednem se Svatý otec na náměstí Matteotti setká s mládeží a pronese tam pravidelnou promluvu před modlitbou Anděl Páně. V semináři Benedikta XV. se papež setká s ligurskými biskupy a bohoslovci. V půl páté bude na historickém náměstí Piazza della Vittoria předsedat eucharistické liturgii a po ní se vrátí do Vatikánu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.