Základem každé komunikace je pravdivost

23.5.2008 

O teologických základech komunikace a jejím vztahu k pravdě mluvil Benedikt XVI. při audienci účastníků kongresu pořádaného Papežskou radou pro sdělovací prostředky. Sjeli se na něm představitelé 45 katolických univerzit, na kterých se vyučují mediální studia, a dalších třinácti institucí působících v oblasti médií.

?Je samozřejmé, že v jádru každé seriózní reflexe o povaze a cíli lidské komunikace nesmí být vynechána otázka pravdy. Komunikující se může snažit informovat, vychovávat, pobavit, přesvědčit, povzbudit, ale poslední účel jakékoliv komunikace leží v její pravdivosti. Umění komunikovat je ze své podstaty spojeno s etickou hodnotou, se ctnostmi stojícími v základech morálnosti. Ve světle této definice vás, jako vychovatele, vybízím, abyste oživovali a oceňovali nadšení pro pravdu a dobro, které je vždy tak silně přítomné u mladých lidí. Pomáhejte jim, aby se sami plně nasadili v hledání pravdy. Zároveň je učte, že jejich nadšení pro pravdu - jemuž může dobře posloužit i jistý metodologický skepticismus - zejména v záležitostech dotýkajících se oblasti veřejného zájmu nesmí být deformován na cynický relativismus, který jakýkoliv požadavek pravdy a krásy rutinně odmítá nebo ignoruje.?

Papež uvedl, že vysokoškolské programy zaměřené na oblast médií mají zahrnovat etiku, otázku pravdy, spravedlnosti a solidarity, respekt k hodnotě a důstojnosti každého člověka. Přístup k médiím je třeba zabezpečit také lidem, kteří zůstávají na okraji ekonomického a sociálního rozvoje. Stejně tak globalizace v mediálním světě nesmí oslabovat hodnoty tradičních kultur. V tomto kontextu vyjádřil Svatý otec uznání katolickým univerzitám působícím v rozvojových zemích. Představitelé těchto škol na audienci nechyběli. ?Zvláště si vážím vašeho nasazení, aby se vzdělání dostávalo všem bez ohledu na rasu sociální postavení nebo vyznání. Právě to je posláním katolické univerzity,? dodal Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.