Maronický biskup komentuje volbu libanonského prezidenta

26.5.2008 

Významný krok na cestě řešení libanonské krize, tak hodnotí komentátoři včerejší volbu Michela Suleimana prezidentem Libanonu. Země, která se ocitla na pokraji další občanské války, začíná znovu s nadějí hledět do budoucnosti. Aby však zavládl skutečný mír, čeká ještě mnoho práce, říká maronický biskup Béchara Raï:

?Celý libanonský národ nešetří entusiasmem. Nemohl už déle existovat bez hlavy státu, celou zemi to ochromovalo. Dalším důvodem k radosti je osobnost prezidenta, který se těší ohromné úctě jak doma tak v zahraničí. Ještě před týdnem hrozilo vypuknutí další občanské války. Některé problémy ale stále zůstávají: nedořešené vztahy s opozicí, mezi sunnity a šíity. Neblaze se na Libanonu projevuje také celková situace Blízkého východu. Dalším problémem je obchod se zbraněmi nebo hnutí Hezbollah. Čeká nás sestavení nové vlády. Libanon se dále potýká s vysokým zadlužením a s emigrací mladých lidí. To všechno jsou horké otázky, kterým bude muset čelit nový prezident. Doufejme, že bude schopen nést svůj kříž a vytvářet lepší budoucnost pro Libanon. Je to výzva nejen pro něho, ale pro všechny Libanonce. Také církev čeká mnoho práce, zvláště pokud jde o proces smíření, ve kterém je třeba v Libanonu pokračovat.?

říká maronický biskup Béchara Rai.
Politická krize v Libanonu trvala od listopadu loňského roku. Datum prezidentské volby bylo několikrát odloženo. Katolická církev se do vyjednávání aktivně zapojovala prostřednictvím kard. Nasrallaha Pierra Sfeira.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.