Benedikt XVI. promluvil k Italskému episkopátu

29.5.2008 

Za ?alarmující? označil dnes situaci na poli výchovně-vzdělávacím Benedikt XVI. a vyzval italský episkopát k činorodému zapojení se do veřejné diskuse na toto téma. Svatý otec to řekl účastníkům 58.plenárního zasedání Italské biskupské konference, která v těchto dnech jednala právě o této problematice. Papež podotkl, že krizová situace výchovně-vzdělávacího procesu vzniká proto, že se ve společnosti, poznamenané někdy i agresivními formami relativismu, vytrácejí základní hodnoty, jež dávají životu smysl. Dospívající mládež stojí osamocena před zásadními životními otázkami. Je proto třeba usilovně přemýšlet o tom, jak předávat novým pokolením víru. Mohou k tomu napomáhat i velká setkání mládeže, jako loni v Loretu nebo na nadcházejících Světových dnech mládeže v Sydney. Benedikt XVI. povzbudil italské biskupy k otevřenosti pro nová charismata, jež se v církvi objevují a také k zužitkování evangelizačních možností jednotlivých farností, společenství a škol. Podpořil také žádost o státní finanční podporu katolickým školám. Ve své promluvě k italskému episkopátu poukázal papež také na potřebu překonávat krizi, která se projevuje ekonomickou ochablostí a chudobou mnoha italských rodin. Povzbudil také k vytváření ?nového klimatu? ve vztazích s politickými silami.

?Jako biskupové jsme povinni přispívat k tomu, aby Itálie s využitím energií a inspirací, jež plynou z jejich křesťanských dějin, dosáhla pokroku a svornosti. Proto musíme především neohroženě říkat a dosvědčovat našim církevním společenstvím a celému italskému lidu, že ačkoliv je třeba řešit mnoho jiných problémů, zůstává základním problémem dnešního člověka otázka Boha. Žádný jiný lidský a sociální problém nebude moci být opravdu vyřešen, dokud se Bůh nevrátí do středu našeho života. Jedině skrze setkání s živým Bohem, zdrojem oné naděje, které nás uvnitř mění a neklame (Řím 5,5) je možné nalézt silnou a bezpečnou důvěru v život a dát svým dobrým plánům soudržnost a platnost.?

Benedikt XVI. dále vyzval italské biskupy k tomu, aby si ve veřejných diskusích brali slovo a vyjadřovali svůj postoj. Zmínil přitom obranu manželství, rodiny a lidského života od početí do přirozeného skonu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.